De voorzitter van BMC, Ethem Sancak, heeft in een interview met de AKP-gezinde krant Akit zijn visie over bepaalde onderwerpen gegeven. Een opmerkelijk antwoord trok veel aandacht: “voor mij is een islamitische, standvastige Arabier beter dan 50 Turken die hun ziel aan het Westen hebben verkocht.”

“In het socialisme behoort het eigendom toe aan heel het volk”

“Ik ben een kind van dit land. Ik wil niet een erfenis nalaten aan mijn nageslacht. Geld behoort tenslotte toe aan Allah. Ik geloof dat. In het socialisme en kapitalisme is dit niet het geval. We zeiden: “In het socialisme behoort het eigendom toe aan heel het volk”. In het kapitalisme geldt het principe dat het eigendom van het individu is. Er is een nuanceverschil. Daarom ben ik nooit kapitalist geworden. Ik heb nooit gezegd dat ik eigendom bezit. Ik wil geen erfenis nalaten aan mijn kleinkinderen. Ik wil alleen mijn land dienen en zo nuttig mogelijk zijn. Mijn eigendom is niet van mij, maar behoort toe aan onze Schepper.”

Moslims delen graag

“Qatar heeft militaire ontwikkelingsprojecten. We zijn met hen beginnen samenwerken. We hebben een gemeenschappelijk bedrijf opgericht. Wegens strategische redenen moesten wij wel de meerderheid in het bedrijf hebben. Nu hebben we 51%. Mijn aandelen hebben we gesplitst. Ik denk dat delen iets mooi is. Moslims delen graag. De enige die geen partner heeft, is onze Schepper. “

Een Arabier is beter dan 50 Turken die hun ziel aan het Westen hebben verkocht

“Wij zijn meer een bedrijf van de oemmah dan van het volk. Ömer Muhtar was bijvoorbeeld een kampioen van de islam hoewel hij een Libiër was. Selahaddin is de geliefde sultan van het Oosten. Ebu Müslüm uit Khorasan was een Turkmeen. Wij hebben geen nationalistische kijk op de zaken. We kijken door de bril van de oemmah. Voor mij is een islamitische, standvastige Arabier beter dan 50 Turken die hun ziel aan het Westen hebben verkocht.

Wie was beter: de vermoorde journalist Kaşıkçı of Can Dündar? De ene heeft zich verzet tegen onderdrukking, de andere is op een laffe wijze gevlucht naar de Duitsers.”

Odatv.com

T.A.