Yasin Karaca, de ‘Maradona van Anderlecht’

De 36-jarige Yasin Karaca debuteerde op zijn zeventiende voor Anderlecht in de competitie, enkele dagen later volgde de Champions League. Een blitzstart die geen vervolg kreeg.

Op 17-jarige leeftijd bestormde Yasin Karaca de voetbalhemel. In de herfst van 2001 mocht de Belgische Turk proeven van de Champions League-voetbal. Maar de stempel van eeuwige belofte kreeg de speler van KV Turnhout nooit afgeschud.

Op zijn zeventiende zette Yasin Karaca bij zijn debuut voor Anderlecht het Astridpark in vuur en vlam. Enkele jaren eerder deed hij de mond van Wesley Sneijder openvallen. “Zo’n goeie voetballer heb ik nog nooit gezien.” Maar schitteren deed hij nog amper.

Yasin Karaca

“Dat ik van Turkse origine ben, heeft me in België niet geholpen. Het is de rauwe realiteit. Bij Westerlo werd ik neergezet als dat Turkse broekventje met trainingspak en baard. Hoe komt het dat racisme anno 2020 nog zo actueel is?

Intriest, ik sprak de Nederlandse taal dan sommige jongens. Voor hen heb ik een goede raad. Geniet van het leven – het is kort genoeg – in plaats van je te ergeren aan iemand die toevallig in een andere cultuur is opgegroeid en er wat donkerder uitziet.”

Bron BM