In de danswereld ontstond een vreemde situatie toen de van oorsprong Turkse danser Rutkay Özpinar op Facebook zijn verhaal had bekendgemaakt. Hij werd van een project gehaald ten faveure van een zwarte danser.

“Dit is doorgeslagen diversiteitsdenken”, aldus Annette Embrechts, een recensent.

“De Turks-Nederlandse Rutkay Özpinar is met het argument ‘wij willen meer diversiteit’ van het project gehaald. Maar dat argument is niet juist.”.

Rutkay Özpinar is een Turks-Nederlandse danser en choreograaf, sinds 2014 verbonden aan het Haagse dansproductiehuis Korzo. Hiervoor danste hij bij de Dutch Junior Dance Division en Introdans.

Op jonge leeftijd werd zijn talent voor choreograferen ontdekt. Hierdoor werd hij in 2014 door Korzo uitgenodigd om een voorstelling te maken voor een programma

Met zijn tweede creatie, het duet Grip, werd hij één van de winnaars van de BNG Bank Dansprijs en ging hij op tournee. Er volgden nog verschillende choreografieën onder de vlag van Korzo, waaronder zijn eerste avondvullende voorstelling The Unfamiliar (2018). Daarnaast is zijn werk onder andere te zien geweest tijdens het Holland Dance Festival, CaDance Festival, Free to Move Gala en DansClick.

Zijn talent voor het creëren van beweging springt meteen in het oog, waarbij moderne dans, neoklassiek ballet en urban dansvormen in elkaar overlopen. Dit voorjaar begon hij een uniek onderzoek naar Turkse volksdansen, zoals buikdans, Halay en Zeybek. De choreograaf laat zich inspireren door traditionele Turkse dansvormen.

Bron: NM