Chinese overheidsinstanties hebben een verbod opgelegd aan moslimkinderen om deel te nemen aan religieuze evenementen tijdens de wintervakantie. Het verbod komt in het westelijke deel van China waar veel moslims wonen.  

Het verbod werd online aangekondigd door het onderwijsbureau terwijl de autoriteiten hun onderdrukking van religieuze vrijheden opvoeren.

Geen religieuze gebouwen betreden

Studenten in het district Linxia in de provincie Gansu, waar veel moslims van de etnische Hui-minderheid leven, mogen geen religieuze gebouwen betreden tijdens hun vakantie. Dat zei het onderwijsbureau volgens de aankondiging.

Studenten mogen ook geen geschriften in een klas of in religieuze gebouwen lezen. Studenten en leerkrachten moeten het verbod opvolgen en de politieke ideologie en propaganda versterken volgens het bureau. China is een atheïstische, communistische staat.

Reuters kon niet op onafhankelijke wijze de authenticiteit van het verbod verifiëren. Het onderwijsbureau in Linxia weigerde te reageren op de geldigheid van de aankondiging.

Xi Wuyi, een marxistische geleerde aan de staatsgeleide Chinese Academie van Sociale Wetenschappen en een uitgesproken criticus van de groeiende islamitische invloeden in China, deelde de afbeelding en was tevreden over de handelingen van de autoriteiten.

Met het verbod wilt het district religie en onderwijs gescheiden houden op grond van het strikte onderwijsrecht, zei ze op het sociaal mediaplatform Weibo.

Nieuwe regels over religieuze zaken werden aangekondigd in oktober van het afgelopen jaar en zullen in werking treden in februari. De regels zullen het toezicht op religieus onderwijs versterken en religieuze activiteiten beperken.

Verbod opgelegd op christelijke zondagsscholen

Afgelopen zomer werd een verbod opgelegd op christelijke zondagscholen in de zuidoostelijke stad Wenzhou, gekend als het “Chinese Jeruzalem” door haar grote christelijke bevolking, maar christelijke ouders hebben desondanks manieren gevonden om hun kinderen onderwijs te geven over hun religie.

De Chinese wet voorziet formeel in religieuze vrijheid voor allen, maar onderwijs- en jeugdbeschermingsregels bepalen dat religie niet gebruikt mag worden om staatsonderwijs te verhinderen of kinderen te doen geloven in een religie in plaats van het communisme.

Staatsinstanties in onrustige gebieden van China, zoals de regio van Xinjiang in het verre westen waar veel Turkssprekende Oeigoerse moslims wonen, verbieden aan kinderen om deel te nemen aan religieuze evenementen.

Echter, religieuze gemeenschappen elders krijgen zelden dergelijke onvoorwaardelijke beperkingen opgelegd.

Het geweld in Xinjiang

De bezorgdheid over een groeiende islamitische invloed in China neemt toe, wat deels is ingegeven door het geweld in Xinjiang.

De Chinese Hui die cultureel lijken op de Chinese Han-meerderheid in tegenstelling tot de Oeigoeren, zijn ook het doelwit van kritiek geworden van sommige intellectuelen die bevreesd zijn voor een islamitische invloed op de maatschappij.

Al Jazeera

T.A.