De gemeentelijke waakhond in Istanbul kondigde eerder deze week een nieuwe prijslijst aan voor taxi’s, minibussen en schoolbussen.

Het besluit, dat waarschijnlijk een schandaal onder de stadsbewoners zal veroorzaken, komt slechts zes maanden nadat de recent verkozen burgemeester van Istanbul, Ekrem İmamoğlu, had beloofd om de prijzen tot “symbolische” niveaus te verlagen.

De nieuwe prijslijst verhoogt de tarieven voor taxi’s en minibussen met 25% en de tarieven voor schoolbussen met 13%.

“Deze tariefverhoging zal zowel de belangen van onze burgers als die van de mensen die hun boterham verdienen met [taxi’s en minibussen] beschermen,” aldus İmamoğlu.

De tariefverhogingen werden zwaar bekritiseerd op sociale media. Sommigen wezen op de beloften van İmamoğlu voordat hij in juni werd gekozen, zoals gratis melk en brood voor gezinnen en een verlaging van de transportkosten.

Voor de taxichauffeurs is de tariefverhoging een welkome stap. Hun gedrag ten opzichte van klanten en hun voorkeur voor buitenlandse toeristen in plaats van de lokale bevolking worden vaak bekritiseerd.

Eyüp Aksu, hoofd van een vereniging die de taxichauffeurs van de stad vertegenwoordigt, zei dat het “een correctie was in plaats van een verhoging”, en wees erop dat de laatste tariefwijziging in 2017 plaatsvond.

Sabah

T.A.