Een groep die banden zou hebben met de terroristische groepering PKK heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de recente bosbranden in een aantal provincies in het westen, noordwesten en zuiden van Turkije. Naar eigen zeggen wilden ze ‘vurige’ wraak nemen op de staat.

De groep, die zichzelf ‘de Kinderen van het Vuurinitiatief’ noemt, publiceerde maandag een manifest op een PKK-gezinde website. Daarin zegt ze dat ze 27 afzonderlijke branden heeft aangestoken in de buurt van grote steden in het westen, tussen 11 juli en 24 augustus. Ook de brand in de westelijke provincie Izmir is het werk van de groep. Daarbij ging meer dan 500 hectare bos in vlammen op, in de districten Karabağlar, Menderes en Seferihisar.

Karabağlar/İzmir, Turkije

De groep beschouwt dit als een daad van wraak. Ze maken zich sterk dat ze bosbranden zullen blijven aansteken tot een vrij, “onafhankelijk Koerdistan” tot stand komt.

Onlangs werden in drie overwegend Koerdische steden in het zuidoosten vertrouwelingen van de staat aangesteld als burgemeester. Dat is volgens hen één van de redenen voor hun wraakacties.

Het gaat om de burgemeesters van Diyarbakır, Van en Mardin, allen van de PKK-gezinde Democratische Volkspartij (HDP). Zij werden vorige week ontslagen door het ministerie van Binnenlandse Zaken op beschuldiging van terrorisme.

Noch Ankara, noch de lokale autoriteiten hebben officieel bevestigd dat de grote bosbranden te maken zouden hebben met terrorisme. Toch is het niet helemaal uitgesloten dat er sabotage of opzettelijke brandstichting in het spel is.

Opgericht in ’78

De PKK werd opgericht in 1978. Ze wordt beschouwd als een terroristische groepering door Turkije, de VS en de EU. Ze pleegt gewelddadige aanslagen tegen de staat en tegen burgers sinds 1984. Daarbij vielen al bijna 40.000 slachtoffers. Ze pleegt vooral zelfmoordaanslagen, legt dodelijke hinderlagen en richt slachtpartijen aan onder burgers, maar ze werd in het verleden ook al vaak in verband gebracht met bosbranden.

Het is ook bekend dat de groep al vaak aanslagen heeft opgeëist waar ze eigenlijk niets mee te maken had. Onlangs nog, op 13 juli, meldde het PKK-gezinde persagentschap Fırat (ANF) dat een bosbrand op de flanken van de Aydosberg in het district Pendik het werk was van de ‘Verenigde Wraakmilitie van het Volk’. Die maakt deel uit van de ‘Verenigde Volksbeweging voor de Revolutie’, een koepel van verschillende illegale extreem-linkse terroristische groepen, veelal met PKK-sympathieën. Maar later liet het provinciebestuur van Istanbul weten dat het onderzoek had uitgewezen dat twee kinderen de brand per ongeluk hadden aangestoken.

Wat meer is: in 2018 voerde Turkije operatie-Olijftak uit, om de Syrische grensstad Afrin te zuiveren van terroristen van de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG), de Syrische tak van de PKK. Vluchtende terroristen staken toen honderden hectare bos in de aangrenzende provincie Hatay, in Zuid-Turkije, in brand. Ook bossen in het district Dörtyol in Hatay en het district Havran in Balıkesir moesten eraan geloven.

Een andere keer werden drie terroristen gearresteerd die een bosbrand in Foça, Izmir, zouden hebben aangestoken in 2011.

Sabah

S.V.R.