Ali Erbas, hoofd van het Turkse Directoraat voor Religieuze Aangelegenheden

Een hooggeplaatste figuur van de Turkse autoriteit voor religieuze zaken (Diyanet) heeft de mensen gerustgesteld dat het krijgen van een COVID-19-vaccin het vasten niet verbreekt, aangezien de islamitische heilige maand Ramadan voor de deur staat.

“Er zit geen voedzame vitamine of voedingsstof in een vaccin, ook niet in het COVID-19-vaccin. Het injecteren van zoiets in het lichaam verbreekt het vasten niet,” vertelde Idris Bozkurt, een hooggeplaatst lid van het Turkse Presidium voor Religieuze Zaken.

Als men echter voorzichtigheid wil betrachten, kan men het vaccin krijgen na iftar (de maaltijd die het vasten verbreekt) of vóór sahur (de maaltijd vóór zonsopgang), voegde hij eraan toe.

Hij moedigde degenen die een vaccinatieafspraak krijgen tijdens de vastenperiode aan om de prik te nemen.

“Vaccinatie is een belangrijke maatregel om de gezondheid te beschermen, gezond te blijven en overdracht [van infecties] te voorkomen.

Daarom moeten we gevaccineerd worden om deze [ziekte] te voorkomen. Ik zou de mensen die dit vaccin moeten krijgen eraan willen herinneren dat vasten geen belemmering is,” voegde Bozkurt eraan toe.

Gevaar voor volksgezondheid

Hij riep de mensen ook op om weg te blijven van gedragingen die de volksgezondheid in gevaar kunnen brengen.

“Welke beschermende maatregelen er ook zijn, we moeten ons eraan houden,” zei hij.

In het licht van het stijgende aantal ziektegevallen en dodelijke slachtoffers kondigde Turkije maandag de terugkeer aan van de avondklok in het weekend in risicogebieden, evenals andere beperkingen, naast speciale maatregelen voor de komende maand van de Ramadan.

De ramadan begint op 13 april en eindigt op 12 mei in Turkije.

Bron: Turkse media