Foto: De Telegraaf (Youtube)

Een van de twee verdachten betrokken bij het doodrijden van een 15-jarig meisje tijdens een straatrace is vrijgelaten. „Hij is heengezonden, maar blijft wel verdachte”, benadrukt een politiewoordvoerder tegen De Telegraaf. Na het fatale ongeluk van woensdag zijn twee voertuigen waaronder, een Porsche Cayenne en BMW in beslag genomen voor onderzoek.

De andere verdachte, een 28-jarige man, blijft voorlopig vastzitten. Wat de rol van beide mannen bij het ongeluk precies is, kan de politie niet zeggen. De 15-jarige Ilayda werd woensdagavond op de Westtangent letterlijk van haar fiets gereden. Ze overleed ter plekke.

Straatracers zijn „tuig”, zegt Justitieminister Ferd Grapperhaus over mensen die illegaal op de openbare weg wedstrijden houden. Het getuigt van een „lage schofterigheid dat je op Nederlandse wegen zulke dingen uithaalt. Dan moet je een flinke straf krijgen.”

Bij het ongeval was een tweede auto betrokken. De politie onderzoekt of het om een race ging. Grapperhaus gaat nog deze zomer met de korpsleiding verder in gesprek over illegale straatraces. In de Tweede Kamer is er brede steun om zulke zaken steviger aan te pakken.

Bloemen, kaarsjes en knuffels

Op de plek waar de 15-jarige Ilayda woensdagavond is overleden bij een aanrijding met een auto in Heerhugowaard zijn bloemen, kaarsjes en knuffels gelegd.

Een man stapte uit zijn auto voor een gebed. Hij vertelde dat te doen omdat hij zelf ook twee dochters heeft. Twee vrouwen kwamen langs om het slachtoffer te herdenken.

Ilayda hield van paardrijden. Op de manege waar ze altijd kwam is aan het einde van de middag een bijeenkomst geweest. Vriendinnen van de manege hebben een knuffel gelegd op de plek.