Donderdag maakte Ekrem Imamoğlu, de burgemeester van de stad Istanboel (IBB) bekend dat sommige metro- en buslijnen in de stad vanaf 30 augustus elke vrijdag en zaterdag ook gedurende de nacht zullen rijden.

De burgemeester zei dat op enkele geselecteerde lijnen van openbaar vervoer de dienstregeling in het weekend 24 uur op 24 zal zijn. Dat zal Istanboel de 8ste stad maken waar reizigers ook ’s nachts het openbaar vervoer kunnen nemen. Op die lijnen zal er ’s nachts een metro om de 20 minuten komen. Het zal gaan over de metrolijnen:

Lijn M1A tussen Yenikapı en Atatürk Airport

Lijn M1B tussen Yenikapı en Kirazlı

Lijn M2 tussen Yenikapı en Hacıosman

Lijn M4 tussen Kadıköy en Tavşantepe

Lijn M5 tussen Üsküdar en Çekmeköy

Lijn M6 tussen Levent en de Boğaziçi Universiteit / Hisarüstü

Afbeelding: een automatisch metrostel staat geparkeerd in het station Uskudar in het Aziatische deel van Istanboel, vlak voor de inwijdingsceremonie van de eerste geautomatiseerde metrolijn in de stad: 2017

Imamoğlu liet wel weten dat een ticket tussen 0u30 en 5u30 dubbel zoveel zal kosten dan een ticket overdag. Op religieuze en nationale feestdagen, ook op Overwinningsdag op 30 augustus, zal het openbaar vervoer overdag gratis zijn. De bus voor snel vervoer, de metrobus (BTS) van de stad, biedt al elke dag ‘s nachts diensten aan op een traject van 50 km, namelijk tussen het Aziatische district Kadıköy en het Europese district Beylikdüzü.

Ook 23 buslijnen zullen ’s nachts rijden, ook tijdens de week. De burgemeester zei ook dat er meer lijnen ’s nachts kunnen gaan rijden als daar vraag naar is. De dienstregeling zou dan ook gelden voor nationale en openbare feestdagen. “We streven er altijd naar om beter te doen. We kiezen de momenten waarop de meeste reizigers het openbaar vervoer nemen”, liet hij weten. Zowel pendelaars als toeristen reageren tot nu toe positief op de aangekondigde verandering.

Sabah