De intieme Turks-Nederlandse documentaire Young Wrestlers (Genç Pehlivanlar) is 16 juni succesvol in première gegaan in filmtheaters door heel Nederland. In de integere film over een groep jonge Turkse worstelaars toont regisseur Mete Gümürhan van dichtbij de smalle scheidslijn tussen vriendschap en competitie, tussen het vieren van overwinningen en het verwerken van nederlagen. 

Young Wrestlers volgt een groep twaalfjarige jongens aan het worstelinternaat in Amasya, Turkije. Net zoals andere jongens van hun leeftijd worstelen de klasgenoten met het verlangen naar erkenning, met heimwee en met hun streefgewicht. Vooral echter worstelen ze met en tegen elkaar. Ze zijn tegelijk kameraden en tegenstanders, die dezelfde droom delen: Olympisch goud. De jongens leren grepen en worpen, ze moedigen elkaar aan en troosten elkaar. De trainers zijn als vaders voor ze: vriendelijk, maar met duidelijke grenzen.

aaaaaaaaaaa

De film werd eerder dit jaar bekroond met een Special Mention op het prestigieuze internationale filmfestival van Berlijn. De Filmkrant beoordeelde het “afgewogen portret van het dagelijks leven op het internaat” zeer positief met vier sterren.

 

De documentaire is vanaf nu te zien in filmtheaters door heel Nederland. Gümürhan zal een week lang langs verschillende bioscopen gaan om enkele vertoningen bij te wonen. De regisseur toert o.a. langs Hilversum, Utrecht, Rotterdam en Amersfoort voor nagesprekken met publiek. Voor meer informatie over de speelsteden- en data, zie de website van Cinema Delicatessen.