Nechirvan Barzani

De aanwezigheid van de PKK in Noord-Irak is niet legitiem. Dat zegt, het hoofd van de Koerdische Regionale Regering (KRG) aldaar.

“We vinden de aanwezigheid van de PKK niet legitiem. De PKK mag geen problemen creëren in de regio Koerdistan. Koerdistan is niet het gebied waar de PKK actief is, is dat nooit geweest en moet dat ook nooit worden. We maken deel uit van Irak. Binnen dat kader zal de Koerdische regio nooit toelaten dat een andere organisatie problemen stelt voor onze buren,” aldus Barzani in een toespraak op 20 april.

Barzani deed die uitspraken nadat Turkse oorlogsvliegtuigen vorige week een schuilplaats van de PKK bombardeerden in de regio Zini Warte in Noord-Irak.

De PKK wordt beschouwd als een terroristische organisatie door Turkije en zijn westerse bondgenoten.

Over de oproep van de PKK om de troepen uit de KRG terug te trekken, zei Barzani: “De PKK heeft noch legitimiteit in de KRG, noch een andere basis waaraan ze die legitimiteit kan ontlenen. Als de PKK ons wil helpen, kan ze dat het beste doen door Koerdistan te verlaten. De Koerdische regio is niet het werkterrein van de PKK. Wij, als Koerdische regering, hebben een duidelijk standpunt: we willen een factor van stabiliteit zijn, zowel op ons eigen terrein als op het internationale toneel.

Turkije voert regelmatig luchtaanvallen en grondoffensieven uit op PKK-doelwitten, zowel binnen de eigen grenzen, in het gebied dat de KRG controleert als in regio’s die zowel door de KRG als door de centrale regering van Irak geclaimd worden, zoals Singhal en Makhmour.

Over het bombardement zei Barzani: “Turkije ging over tot bombarderen omdat de PKK zijn troepen in dit gebied had geplaatst. We hebben de PKK al eerder gewaarschuwd dat ze dit gebied moeten evacueren. We hebben gezegd dat we hen niet konden beschermen als het niet geëvacueerd werd.”

“Turkije heeft de technologie in huis om de gebieden te lokaliseren waar de PKK zit… Over welk soort soevereiniteit hebben ze het? Respecteert de PKK de soevereiniteit van Irak en de Koerdische regio? Gebruiken zij legitieme middelen om zich gebieden toe te eigenen? Absoluut niet. En als ze dat wel doen, mogen we verwachten dat Turkije hard zal terugslaan,” aldus nog Barzani.

Bron: AA

S.V.R.