Zoals aanbevolen door de Wetenschapsraad van het ministerie van Volksgezondheid en de Dienst voor Religieuze Zaken (Diyanet) werden in Istanbul twee begraafplaatsen voorbehouden voor corona-slachtoffers.

Het gaat om een begraafplaats in het district Beykoz, aan de Aziatische kant, en één in de wijk Kilyos, aan de Europese kant van de stad.

Een andere maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is dat alle lichamen in een kist begraven moeten worden.

Familiegraven

Maar overledenen mogen wel nog steeds bij hun familieleden in het graf gelegd worden, zo lang ze maar in een kist worden begraven. Na zes maanden tot een jaar kunnen de lichamen van de voorbehouden begraafplaatsen overgebracht worden naar familiegraven.

Er is geen risico dat het virus zou overgaan van overledenen op gezonde mensen, zegt professor Kemalettin Aydın, vice-decaan van de Universiteit voor Gezondheidswetenschappen.

“Het is nog niet voorgekomen dat het virus via de grond in planten is terechtgekomen en zo op mensen is overgegaan. De slachtoffers van het virus worden via de normale procedure begraven.”

Voorzorgsmaatregelen

Maar Aydın zegt wel dat de mensen die de overledenen wassen – dat is de gewoonte in de islam – de nodige voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Zij moeten beschermende kledij, maskers, brillen en handschoenen dragen.

Ondertussen is het gemeentebestuur ook graven beginnen aanleggen in de bossen van Yukarı Baklaci in het district Çekmeköy, tot groot ongenoegen van de buurtbewoners. De oproerpolitie is tussenbeide moeten komen om protesterende mensen uiteen te drijven.

Bron: Hürriyet

S.V.R.