Turkije en Nederland hebben samen het voornemen uitgesproken om hun beschadigde diplomatieke banden te herstellen. De ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen verklaarden eerder dat de wil om een spreekwoordelijke bladzijde om te slaan langs beide kanten groot is.

Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu gaf op 3 oktober een persconferentie samen met zijn Nederlandse collega Stef Blok. Hij zei dat “we de banden met Nederland willen aanhalen en willen focussen op een positieve agenda.” Hij voegde eraan toe dat de ontmoeting met zijn collega in een open en constructieve sfeer was verlopen. Çavuşoğlu benadrukte dat beide landen inspanningen zullen doen om de conflicten van de voorbije twee jaar achter zich te laten. Hij voegde eraan toe dat hij binnenkort ook graag een staatsbezoek zou brengen aan Nederland.

400 jaar lang

Blok onderstreepte de diepgewortelde verbondenheid tussen Turkije en Nederland. Al 400 jaar lang zijn er contacten tussen beide landen, zo zei hij. Hij is blij met de recente positieve wending in de relaties en met de aanstelling van ambassadeurs.

Verder zei hij dat Turkije vastbesloten is om de banden met de EU te verbeteren en dat “de EU dezelfde houding aanneemt.” De verbondenheid tussen Turkije en Nederland gaat terug tot de 17de eeuw. Het begon toen Cornelis Haga benoemd werd als ambassadeur van Nederland in het Ottomaanse Rijk. Hij kwam aan in Istanbul in 1612. De eerste permanente gezant van het Ottomaanse Rijk was Yahya Karaca Pasha. Hij nam zijn functie op als Turks ambassadeur in Den Haag in 1859.

Sabah

S.V.R.