We vernemen uit verschillende bronnen dat het Amerikaanse leger al tonnen goud vanuit door Daesh gecontroleerde gebieden in Syrië naar de VS heeft gehaald. Het goud komt uit gebieden die ze veroverd hebben op de terroristen van Daesh, in de regio Deir el-Zour in het oosten van Syrië.

Ongeveer 50 ton goud verdween richting VS en een gedeelte van het resterende goud werd aan de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG), de Syrische vleugel van de terroristische PKK, gegeven, schrijft het persagentschap Bas.

Naar verluidt gebruikten ze de Amerikaanse militaire basis van Kobani om het goud het land uit te krijgen.De Amerikaanse troepen hebben ook 40 ton goudstaven buitgemaakt die Daesh gestolen heeft in de Iraakse provincie Mosul.

De Amerikanen zouden de goudschat van Daesh in grote dozen weggehaald hebben uit al-Dashisheh in Zuid-Hasakah. Dat schrijft het regeringsgezinde persagentschap SANA, dat zich baseert op lokale bronnen.

Leiders van Daesh die door de Amerikaanse troepen opgepakt werden, zouden hen verteld hebben waar ze het goud konden vinden.

Het nieuws wordt ook door een andere bron bevestigd. Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR), dat gevestigd is in Groot-Brittannië, meldde dat de YPG, met steun van de VS, de hand had gelegd op 40 ton goud, achtergelaten door Daesh in Deir el-Zour.

“De door de VS geleide coalitietroepen en de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) vallen de door ISIL gecontroleerde gebieden in Deir el-Zour, ten oosten van de Eufraat, opzettelijk niet aan. Ze proberen achter de locatie van de goudschat te komen door ISIL-militanten, wanneer ze zich overgeven, te dwingen om het hen te vertellen,” aldus het SOHR. ISIL is een ander acroniem voor Daesh.

Een invloedrijke terroristische organisatie

De laatste tijd heeft Daesh zware verliezen geleden in Irak en Syrië. Maar er is een controversiële deal gesloten met Syrische groeperingen die banden hebben met de PKK, zodat ze veilig uit Raqqa weg konden komen. De PKK is een invloedrijke terroristische organisatie die aanslagen pleegt in Turkije.

2000 soldaten

De VS heeft nog steeds zo’n 2000 soldaten in Syrië. Velen daarvan werken nauw samen met de SDF.

Bijna heel het gebied ten oosten van de Eufraat wordt gecontroleerd door de SDF. Dat is ongeveer een derde van de totale landoppervlakte van Syrië. Enkel de regio Deir el-Zour wordt gecontroleerd door het regime van Assad, en het gebied langs de Iraakse grens is in handen van Daesh. De SDF hebben ook de districten Manbij en Tabqah, op de rechteroever van de rivier, in handen.

Sabah

S.V.R.