Eerder is een documentaire uitgekomen over de nieuwste gewapende drone van Turkije.

De titel is ‘AKINCI’, zoals de naam van het model. Ze verscheen zondag op het YouTubekanaal van wapenfabrikant Baykar Technologies, en toont de ontwikkeling van het onbemande gevechtsvliegtuig (UCAV).

Ze verscheen om 20.23 uur plaatselijke tijd (18.23 uur Belgische tijd) op 24 mei, als allusie op de 100ste verjaardag van de stichting van het land in 2023.

Eerder postte Selçuk Bayraktar, diensthoofd technologie bij Baykar, twee trailers van de documentaire op zijn Twitteraccount.

‘AKINCI’ wordt geregisseerd door Altuğ Gültan en Burak Aksoy. Het werd opgenomen op 15 maand tijd in de fabrieken van Bayraktar in Istanbul en in de noordwestelijke provincie Tekirdağ.

Er wordt een periode van zes maand in beeld gebracht, die eindigt met de eerste vlucht van de drone op 6 december 2019.

Bayraktar en de leiders van het ingenieursteam van Baykar vertellen over het werk dat leidde naar de ontwikkeling van het eerste Turkse hi-tech vliegtuig.

Het prototype PT-1 van de Akıncı maakte zijn tweede vlucht op 10 januari 2020. Het tweede prototype PT-2 werd onlangs afgewerkt.

Het toestel kan 24 uur aan een stuk vliegen met een maximale hoogte van 40.000 voet. De vleugelwijdte is 20 meter en het kan 1350 kilogram laden.

Het maximum laadvermogen bij het opstijgen is 5500 kilogram. Het heeft twee motoren van 450 pk aan boord, maar kan ook uitgerust worden met motoren van 750 pk of lokaal gemaakte motoren van 240 pk.

Akıncı UCAV

Een van de drie landen

Turkije is één van de drie landen die dit type drone kan produceren.

De volautomatische vliegcontrole en het systeem van automatische piloot met drie back-ups zorgen voor een hoge veiligheid tijdens de vlucht.

Akıncı heeft een AESA-radar (actief elektronisch gescand gebied) van eigen makelij aan boord, en Gökdoğan- en Bozdoğan-raketten.

Het kan verschillende soorten munitie van eigen makelij (zoals de SOM-kruisraketten) werpen op strategische doelwitten. Het kan de gegevens van zijn sensoren en camera’s verzamelen en bewaren op zes computers met artificiële intelligentie (AI).

De drone kan doelwitten op land detecteren die het menselijk oog niet kan zien. Er wordt niet met een GPS gewerkt, maar met een eigen systeem.

Bron: Sabah