President Recep Tayyip Erdoğan spreekt tijdens de vergadering van de parlementaire fractie van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK-partij) in het Turkse parlement, Ankara, Turkije

President Recep Tayyip Erdoğan heeft woensdag gezegd dat er “geen weg terug is” van de nieuwe beleidskoers die het land volgens hem uit de val van de wisselkoers, de inflatie en de rentetarieven zal halen.

“Wat we doen is juist. We hebben een politiek riskant maar correct plan gemaakt”, zei Erdoğan tegen de wetgevers van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AK) in het parlement in de hoofdstad Ankara.

Erdoğan steunt een economisch model dat gebaseerd is op lagere rentetarieven en is van mening dat hoge leningskosten de binnenlandse productie “vernietigen” en de structurele inflatie permanent maken door de productiekosten te verhogen.

De president en andere regeringsfunctionarissen hebben benadrukt dat de prijzen een tijdje pijn kunnen doen, maar dat de monetaire stimulans uiteindelijk de export, de kredietverlening, de werkgelegenheid en de economische groei zou moeten stimuleren. Hij heeft zijn standpunt herhaald dat hoge leenkosten inflatie veroorzaken.

Erdoğan benadrukte woensdag dat Turkije “vecht tegen de rentelobby” en “vijanden van productie en werkgelegenheid”.

“We zijn gestopt met het monetaire beleid gebaseerd op hoge rentetarieven en in plaats daarvan zijn we overgeschakeld op een groeistrategie gebaseerd op investeringen, werkgelegenheid, productie en export”, voegde hij eraan toe.

“Ons land zal niet terugkeren naar het systeem van uitbuiting… gebaseerd op hoge rentetarieven.”

Sinds september heeft de Centrale Bank van de Republiek Turkije (CBRT) haar beleidsrente met 400 basispunten verlaagd tot 15% en er wordt algemeen verwacht dat zij deze maand opnieuw zal verlagen. De inflatie daarentegen naderde de 20% in oktober.

Er is “geen weg terug”, aldus Erdoğan.

“Ons land is nu op een punt dat het deze val kan doorbreken, er is geen weg terug,” zei hij.

“Turkije zal niet leven in een val van wisselkoersen, inflatie en rentetarieven.

“Zoals we niet zijn teruggekeerd van enig pad dat we tot nu toe zijn ingeslagen, zo God wil, zullen we ook niet terugkeren van dit pad,” merkte hij op.

Erdoğan bevestigde opnieuw dat hij nooit voorstander zal zijn van hoge rentetarieven, en voegde eraan toe dat hij begrip had voor de bezorgdheid van het publiek over de volatiliteit van de wisselkoersen.

Hij zei dat de volatiliteit tijdelijk was en niet het gevolg van het nieuwe economische beleid van de regering.

“De wereld weet hoe ongemakkelijk ik me voel bij hoge rentetarieven. Ik ben nooit pro-rente geweest. Dat was ik vandaag niet en dat zal ik morgen ook niet zijn,” zei hij.

Hij wees de bezorgdheid over de wisselkoers van de hand. “Wat u de wisselkoers noemt, stijgt vandaag en daalt morgen. De inflatie stijgt vandaag en daalt morgen.

De regering “begrijpt de oprechte bezorgdheid” over de onzekerheid als gevolg van de stijgende prijzen en de schommelingen van de munt, zei hij, eraan toevoegend dat ze de situatie “zorgvuldig in de gaten houden”.

“Dit is onze taak”, zei Erdoğan.

Hij riep de burgers op om verstandig te handelen en paniek te vermijden, en voegde eraan toe dat de inflatie snel kan worden opgelost, waarbij hij benadrukte dat het oneerlijk is om de Turkse economie alleen te beoordelen op basis van het inflatiecijfer.

Bron: Sabah