Hasan Köksoy, een YouTube-journalist, is woensdag door een Turkse rechtbank gearresteerd vanwege een interview dat hij drie dagen geleden uitzond, meldden Turkse media.

Köksoy, die eigenaar is van een YouTube-kanaal genaamd “Kendine Muhabir” (Correspondent voor Zichzelf) met 141.000 abonnees, tweette dat hij de nacht in detentie doorbracht vanwege het interview en voor een aanklager verscheen.

“De officier van justitie stuurde me naar de rechtbank, met het verzoek om mijn arrestatie,” zei Köksoy. “[Ik hoorde dat] de persoon die ik interviewde is gearresteerd.”

In het interview zegt een niet geïdentificeerde man dat de regering de mensen jarenlang heeft gebruikt.

“Ze vulden hun zakken, magen, huizen, schoenendozen en vliegtuigen, terwijl ze praatten over buitenlandse machten, samenzweringen van de Verenigde Staten,” zei hij “Genoeg hiervan. Vervloekt zijn zij die het brood van dit volk hebben gestolen. … We hebben een revolutie nodig. We moeten in opstand komen!”

In de video is een menigte te zien die zijn woorden toejuicht. “Als je bang bent, zul je de volgende zijn [om gearresteerd te worden]. Turken zullen in de rij staan, Koerden ook,” zegt hij.

“Je moet niet bang zijn. Je moet niet zwijgen. Zolang je zwijgt, zullen ze blijven stelen.”

Vervolgens zegt hij dat de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, zijn bondgenoot Nationalistische Beweging Partij (MHP) leider Devlet Bahçeli en minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu de chefs van de dieven zijn.

“Ze kunnen ons naar het politiebureau brengen, ze kunnen ons arresteren, maar we zullen niet worden opgesloten,” voegt de man eraan toe.

De advocaat van Köksoy, Ömer Furkan Dağ, kondigde de arrestatie van zijn cliënt aan op Twitter.

“Natuurlijk gaan we onze wettelijke rechten uitoefenen,” zei hij. “Maar het publiek moet weten dat deze uitspraak niet juridisch is, maar politiek.”

De Turkse regering probeert de pers onder controle te houden door journalisten gevangen te zetten, mediakanalen te elimineren, toe te zien op de aankoop van mediamerken door regeringsgezinde conglomeraten en toezichthouders te gebruiken om financiële druk uit te oefenen.

Na de door de staat geleide overname van de reguliere media blijven sociale-mediaplatforms en online nieuwssites tot de laatste bastions van kritische journalistiek in Turkije behoren.

Met name YouTube-journalistiek is populair, waarbij veel jonge journalisten in het hele land op straat interviews afnemen om mensen naar hun mening over populaire onderwerpen te vragen.

Bron: Turkse media