Vluchtelingen wachten aan de Turks-Griekse grens

Turkije is niet verplicht om de zorg voor de Syrische migranten alleen op zich te nemen. Dat heeft Bulgaars premier Boyko Borisov zaterdag gezegd. Hij benadrukt dat zijn land mensen die op de vlucht zijn voor oorlog menslievend behandelt.

Volgens de Bulgaarse leider moeten de Europese landen onmiddellijk ondersteuning bieden aan Turkije. Alleen zo kan Turkije vluchtelingen toelaten en opvangen, volgens de Bulgaarse staatstelevisie.

Zondag heeft hij naar eigen zeggen overleg met president Recep Tayyip Erdoğan. Hij zal ook het initiatief nemen om een top van Europese leiders bijeen te roepen om de zaak te bespreken.

Bulgarije is ook een EU-land dat een grens heeft met Turkije, maar volgens Borisov zijn er momenteel geen problemen aan die grens.

“Er is nul migratie aan onze grens.”

Volgens Borisov zou een nieuwe migratiestroom de stabiliteit in de regio bedreigen, omdat Europa momenteel moeite heeft om het coronavirus onder controle te krijgen. Aan dat virus zijn wereldwijd al zo’n 3.000 mensen gestorven.

Vrijdag liet Turkije weten dat het geen migranten meer zou tegenhouden op hun doortocht naar Europa. Die beslissing kwam er nadat 34 soldaten sneuvelden bij een aanval van de troepen van Bashar al-Assad in de provincie Idlib, in Noordwest-Syrië.

De voorbije vijf jaar heeft Turkije 1,2 miljoen illegale migranten en meer dan 27.000 mensensmokkelaars onderschept. Dat blijkt uit cijfers van het Directoraat-Generaal Migratiebeheer.

Kritiek

Turkije heeft kritiek op de Europese landen omdat zij geen actie ondernemen om iets te doen aan de humanitaire crisis in Idlib.

Meer dan een miljoen Syriërs zijn al richting de Turkse grens getrokken. Zij zijn op de lucht voor het regime van Assad, dat willekeurig burgers, ziekenhuizen, scholen en andere infrastructuur aanvalt.

Bron: Sabah

S.V.R.