De nieuwe conservatieve leider van Griekenland heeft eerder deze week de Europese Unie opgeroepen om meer geld vrij te maken voor Turkije. Turkije heeft dat geld nodig om de toenemende migratiestroom in te dijken.

Turks president Recep Tayyip Erdoğan heeft ermee gedreigd om vluchtelingen vrije doorgang te verlenen, tenzij de internationale gemeenschap met meer geld over de brug komt. Er verblijven meer dan 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen in het land.

De Turkse president Erdogan en de Griekse premier Mitsotakis

De Griekse eerste minister Kyriakos Mitsotakis had een ontmoeting met Erdoğan. De dag daarop zei hij dat een pact uit 2016, waarbij de Europese Unie 6 miljard euro vrijmaakt voor Turkije in ruil voor het tegenhouden van migranten, onder “zware druk” is komen te staan.

“Het is me heel duidelijk geworden dat we een nieuw akkoord nodig hebben,” Zei Mitsotakis, tijdens een toespraak voor de Raad voor Buitenlandse Betrekkingen. Mitsotakis is in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Foto: Grieks premier Kyriakos mitsotakis houdt een toespraak op de klimaattop 2019, in dezelfde zaal waar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties doorgaat (23 september 2019).

“Turkije moet zich engageren om dat akkoord na te leven. En de Europese Unie moet erkennen dat Turkije miljoenen vluchtelingen opvangt, en moet daar de volgende jaren meer financiële steun voor voorzien.”

Mitsotakis heeft beloofd een harder standpunt in te nemen in het migratiedossier dan zijn linkse voorganger Alexis Tsipras. Onder zijn premierschap werden veel vluchtelingen opgenomen om humanitaire redenen.

Mitsotakis en zijn conservatieve partij versloegen Tsipras bij de verkiezingen van juli. Volgens hem blijft het aantal vluchtelingen toenemen, en zijn het vooral economische migranten uit Afghanistan en Sub-Saharisch Afrika, eerder dan vluchtelingen uit het door oorlog verscheurde Syrië.

Hij beloofde druk uit te oefenen op de andere EU-lidstaten om meer steun te bekomen. Hij vindt het “bijzonder oneerlijk” dat een aantal Oostbloklanden weigeren bij te dragen of vluchtelingen op te nemen.

Bron: Sabah

S.V.R.