De Zweedse politie heeft op woensdag een Turkse burger gearresteerd die gezocht werd door Duitsland. Hij wordt ervan verdacht lid te zijn van de terreurorganisatie PKK, aldus het bestuur van Duitsland.

De man werd gearresteerd om 06:30 GMT op de luchthaven van Arlanda, het grootste luchthaven van Zweden dat zich in de buurt van Stockholm bevindt. Turkse media (Doğan en Ihlas) melden dat de man aangehouden werd tijdens een paspoortcontrole toen hij op weg was naar een vliegtuig van de Turkse luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines.

De verdachte wordt beschuldigd van het lidmaatschap van een buitenlandse terreurgroep, vertelt een Duitse woordvoerster. Ze voegt er ook aan toe dat de verdachte van Turkse afkomst is en een hoofdrol speelde binnen de PKK in Duitsland tussen juli 2012 en juli 2014.

De PKK is erkend als terreurgroep door Turkije, de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Duizenden terroristen zijn vermoord en honderden burgers en soldaten zijn gesneuveld sinds de PKK het vredescontract en de wapenstilstand verbroken heeft dat 2,5 jaar heeft geduurd. De PKK beweerd te vechten voor een onafhankelijke Koerdistan.

In Duitsland wonen er ruim 3 miljoen mensen van Turkse afkomst. Ongeveer één op vier daarvan zijn etnische Koerden die in de jaren ’60 en ’70 naar Duitsland gekomen zijn om arbeid te verrichten, oftewel waren ze op de vlucht geslagen vanwege het geweld in de jaren ’80 en ’90.

Ipek Y.