Bondskanselier Angela Merkel deed gisteren een uitspraak over de Duitse TV-satiricus Jan Böhermann die president Recep Tayyip Erdogan bekritiseerde met zijn ‘hekeldicht’. Angela Merkel heeft aangegeven dat Duitsland het verzoek van de president aan het onderzoeken is en dat er over een paar dagen een oordeel zou komen.

President Erdogan had naar aanleiding van de beledigende satire van de Duitse TV-satiricus de Duitse justitie opgeroepen om Böhermann te vervolgen. Merkel heeft laten weten dat zij en haar regering rekening houden om deze zaak helemaal apart van de andere politieke zaken te houden -met de nadruk op de EU-Turkije overeenkomst over de vluchtelingenstroom naar Europa-  om de goede banden met Turkije niet te schaden.

Erdogan vond het in elk geval niet grappig. Gisteren verzocht hij zijn Duitse collega Merkel om de komiek te vervolgen vanwege het beledigen van een buitenlands staatshoofd. Zij zal zich over het verzoek van Erdogan buigen. Wel voegde Berlijn toe “de vrijheid van meningsuiting” hoog in het vaandel te hebben.

Het verzoek komt op een heel onhandig moment nu de deal tussen de EU en Turkije over de vluchtelingen net in werking is getreden.

De Ideale Wereld komt ook met Erdogan-‘satire’

De makers van De Ideale Wereld hebben gisteren een filmpje getrukeerd waarin de Turkse president ‘reageert’ op de speech van de Duitse televisiekomiek Jan Böhmermann. Die heeft Erdogan vorige week in bijtende satire onder meer een ‘rugridder en geitenneuker’ genoemd en moet sindsdien vrezen voor vervolging. In Duitsland is het beledigen van een buitenlands staatshoofd immers strafbaar en bondskanselier Angela Merkel lijkt het ook niet voor Böhmermann te zullen opnemen.

Didem O.