Datça is een geweldige regio die zich uitstrekt over het schiereiland Datça van Muğla in het zuidwesten van Turkije met spectaculaire baaien en stranden, onderhouden door dorpjes met een boetiek flair en de historische stad Eski Datça.

Datça is al lang een favoriete pensioenbestemming voor veel stedelijke Turken, voornamelijk uit Istanbul en Ankara, maar het woonprofiel is drastisch veranderd sinds de pandemie, toen deze stad een toplocatie werd voor een nieuwe golf van jongere stedelijke professionals die op afstand kunnen werken.

Sindsdien is de vraag naar huisvesting, huur of koop, zoals op veel bestemmingen aan de kust van Turkije, op zijn zachtst gezegd verviervoudigd.

Hoewel Datça al verzadigd was met zomervakantiegangers, die er een zomerresidentie hebben of er op vakantie gaan, heeft de nieuwere en jongere bevolking geresulteerd in de opening van verschillende coffeeshops, cafés en moderne restaurants om hen van dienst te zijn, waardoor het ook een levendigere winterbestemming is dan veel van de kustplaatsen van het land.

Datça is speciaal vanwege het spectaculaire berg- en zeelandschap, het langzame levenstempo, de gemoedelijke en kleinstedelijke sfeer, een grote verscheidenheid aan cafés en restaurants en de Datçacookie die wordt gemaakt van de amandelen waar het schiereiland beroemd om is.

De hele stad komt tot leven voor dit evenement, met live muziekoptredens, kraampjes met cadeaus, natuurwandelingen en bergbeklimmingen. In de zomer is het hoogseizoen van korte duur en Datça is een minder bereisde stad voor veel buitenlanders, simpelweg omdat het aan het einde van een lang schiereiland ligt. Hierdoor is de regio moeilijker te verkennen zonder auto en is de afstand tot de twee luchthavens behoorlijk groot: Bodrum en Dalaman.

Datça ligt verder weg van de andere hoogtepunten langs de kust van Türkiye, namelijk Bodrum, Marmaris, Dalyan, Fethiye en natuurlijk Antalya. In de zomer vertrekt er twee keer per dag een veerboot vanuit de jachthaven bij het kasteel van Bodrum, maar in de winter is dat niet het geval.

Niet alleen zijn de veerdiensten in de winter beperkt tot een paar dagen per week, maar het weer kan de diensten ook onderbreken omdat de boten niet varen bij stormachtig weer. Dat ik vier dagen moest wachten tot de veerdienst weer op gang kwam, was voor mij een reden om er niet heen te verhuizen.

Begrijp me niet verkeerd, want de uitzichten vanaf de weg en op de boot zijn allebei even spectaculair, want Datça is bijna volledig omgeven door water, maar heeft ook een extreem bergachtig landschap, waardoor het ook een populaire plek is om te rotsklimmen.

Het centrum van Datça is gemakkelijk te vinden en er is een zandstrand met visrestaurants en een aantal restaurants die internationale gerechten serveren. Het centrum heeft voornamelijk appartementen en gebouwen van twee tot drie verdiepingen die ook dienst doen als hotels.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Muğla (@hergunbirazmugla)

Eski Datça is een wijk een klein stukje landinwaarts vanaf het centrum van de stad die beroemd is om zijn originele stenen huizen en geplaveide straten die zijn gerenoveerd tot een boetiekdorp waar je de dag kunt doorbrengen onder het genot van koffie en thee of lunch en zoetigheden.

Misschien wel de meest toeristische plek van Datça, want bijna iedereen die de regio bezoekt wil ook door de winderige straatjes lopen, is de plek waar de Turkse dichter Can Yücel ooit woonde.

Knidos is een oude Carische stad met ruïnes die in verbinding staan met de zee en ligt op het meest westelijke en zuidelijke puntje van het eilandachtige schiereiland.

Hoewel een bezoek zeker de moeite waard is, vooral vanwege het amfitheater, de zuilen en de bogen die allemaal een dramatisch uitzicht op de omringende zee bieden, heb je er een auto of een georganiseerde bus- of boottocht voor nodig.

Voor de meesten staat een bezoek aan Datça in het teken van het doorbrengen van tijd in de “büküs,” wat de uitgang is van de naam van drie verschillende plekken op het schiereiland Datça.

Zie je “bükü”, wat vertaald “struikgewas aan het water” betekent, verwijst naar een stukje natuur aan zee.

Nou, in Datça zijn er drie van zulke gebieden die zijn uitgegroeid tot belangrijke vakantieplekken, namelijk Palamutbükü, Ovabükü en Hayıtbükü, met daartussen verschillende kleinere “büküs”.

Dit zijn allemaal buurten aan zee met uitgestrekte stranden en visrestaurants en cafés langs de kust. De kleur van de zee, het uitzicht op een ononderbroken horizon en de aangename bries doen je echt begrijpen hoe belangrijk het is om op deze plek te zijn.

Bron: Sabah