De voorzitter van de grootste oppositiepartij CHP, Kemal Kilicdaroglu, werd met protest ontvangen op de begrafenis van 2 agenten die sneuvelden door de bomaanslag in Istanbul op dinsdag.

Een rouwende trekt krans waar naam kilicdaroglu op staat af tijdens begrafenis politieagent die sneuvelde tijdens de aanslag op een politiebus in Istanbul op juni

Voor de begrafenis die in de Fatih Moskee plaatsvond, hadden verschillende manifestanten het papier afgerukt op de bloemenkrans waar de naam van Kilicdaroglu op stond, terwijl de bloemenkrans momenten later uit het hof van de moskee werd gedragen.

Op de live tv-uitzending kon het geschreeuw van rouwenden naar Kilicdaroglu gehoord worden:”Je bent een moordenaar!”.

Na afloop van het gebed protesteerden verschillende mensen Kilicdaroglu en andere CHP-parlementsleden bij het verlaten van het hof van de moskee. Een persoon die een gebruikte kogel wierp naar Kilicdaroglu werd aangehouden.

Het protest gebeurde een dag nadat Kilicdaroglu op een live tv-interview op dinsdag zei dat hij PKK en DHKP-C-terroristen bezocht in de gevangenis.

“We bezochten zieke PKK en DHKP-C-leden in de gevangenis. We hebben geen onderscheid gemaakt”, zei hij op het interview.

Alhoewel Kilicdaroglu toegaf dat zowel hij als zijn partijleden gevangen terrroristen bezochten, zei hij eerder dat de CHP niet in dezelfde zin vermeld kan worden als de PKK.

 

Tijdens een ziekenhuisbezoek in februari zei Kilicdaroglu: “Al wie de PKK steunt zullen we als deel van de PKK beschouwen.” Op dinsdag echter zei hij: “We hebben gewonde veroordeelde PKK en DHKP-C-leden bezocht zonder onderscheid te maken”.

Gezien zijn verklaringen klagen sommigen dat hij regelmatig van standpunt verandert inzake terreurgroepen. Op een algemene partijvergadering in april zei Kilicdaroglu nog: “Iedereen die een verband maakt tussen de CHP en terreurgroepen is laaghartig en oneerlijk.

Kilicdaroglu kreeg ook de wind van voren over een verklaring van CHP-vicevoorzitter Sezgin Tanrikulu. Tanrikulu zorgde voor gefronste wenkbrauwen toen hij de begrafenis van een PKK-terrorist bijwoonde. Foto’s van de begrafenis waar Tanrikulu duidelijk op te zien is, werden gedeeld door huidig parlementslid en voormalig voorzitter van de CHP, Deniz Baykal, op diens officiële Twitteraccount. Kilicdaroglu ontkende de aantijgingen over Tanrikulu in maart. Toen hij gevraagd werd over de aanwezigheid van Tanrikulu op de begrafenis van de PKK-terrorist zei hij: “Tanrikulu heeft geen begrafenis van een PKK-terrorist bijgewoond”.

Sabah