Na een telefoongesprek tussen staatshoofden Trump en Erdogan, heeft die eerste beslist alle militaire interventies in Syrië te staken. Binnen de 100 dagen zal geen enkele Amerikaanse militair nog te bespeuren zijn in Syrië. Dat meldt persagentschap Reuters. Turkije zal de strijd tegen de terreurorganisatie PKK gewoon voortzetten.

“Alle Amerikaanse manschappen – zo’n 2000 nvdr. – worden binnen de 24 uur uit Syrië weggehaald. Binnen de 60 tot 100 dagen zullen er geen Amerikaanse militaire invloeden meer zijn in Syrië”, liet een Amerikaanse functionaris weten. “We hebben Daesh verslaan. Er is geen reden meer om onze Amerikaanse troepen in Syrië te houden”, liet Trump weten.

Overwinning voor Daesh

Niet iedereen is opgezet met de Amerikaanse terugtrekking uit het gebied. Zo laat de Republikeinse senator Lindsey Graham weten dat een terugtrekking van de troepen een overwinning zou zijn voor Daesh. “Ik heb schrik dat het enorme consequenties zal hebben voor ons land, maar ook voor de regio”, zegt Graham. “Dit is een grove fout.”

PKK uitschakelen

Ondanks dat de Amerikanen zich terugtrekken, blijft Turkije wel in Syrië. “Turkije zal operaties uitvoeren om PKK-terroristen op het Syrisch grondgebied uit te schakelen”, zegt Erdogan die de strijd tegen de terroristen voortzet.

Sabah

M.L.