Ebru Umar (45) werd zaterdagavond aangehouden door de Turkse politie in de Turkse stad Kuşadası. De Nederlandse columniste van Turkse komaf zou beledigende tweets over de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan gepost hebben, dit blijkt ook de reden te zijn van de aanhouding.

Umar staat reeds al bekend met de kritiek die ze levert op Erdoğan. Afgelopen week zou ze nog een column geschreven hebben in verband met de oproep de beledigingen aan het Turkse consulaat te melden.

 

,,Maar tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB’ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdoğan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself.”

Zaterdagavond postte Umar echter verdere informatie over wat er gebeurde.

De houding van Umar tegenover de islam en moslims bevalt de Turkse bevolking in België en Nederland niet en het gevolg daarvan is dat ze de aanhouding steunen, dat laten ze blijken op sociale media zoals Facebook en Twitter. Voorbeelden van geposte tweets zijn dat de profeet Mohammed een homo is en dat ze geen medelijden heeft met verdrinkende vluchtelingen.

Metro, waar Umar voor werkt, liet weten dat Umar deze middag het lokale politiebureau mocht verlaten. Ondanks dat ze werd vrijgelaten mag ze Turkije nog niet verlaten. Wat de gevolgen zullen zijn is nog niet bekend.

Ipek Y.