Een villa van 130 jaar oud op de oevers van de Bosphorus staat te koop, en is waarschijnlijk het duurste eigendom in Turkije. Het mooie huis behoorde ooit toe aan een machtige Ottomaanse pasha. Nu vraagt een vastgoedkantoor er 550 miljoen Turkse lira voor, ongeveer 95 miljoen dollar (85.4 miljoen euro).

Afbeelding: Het huis biedt een mooi zicht op de Bosphorus, waar op de oevers verschillende villa’s over het water uitkijken.

Het huis van Marshal Zeki Pasha is gelegen vlak onder de Fatih Sultan Mehmetbrug in het Europese district Sariyer in Istanboel. Het gebouw lijkt op een kasteel met een vlakke gevel. Het staat in de top 10 van de duurste villa’s ter wereld en heeft 23 slaapkamers, 5 grote eetzalen en 8 badkamers.

De villa werd al enkele keren te koop aangeboden. In 1981 werd er 650 miljoen TL voor gevraagd. In 2011 bood de eigenaar de villa aan voor 200 miljoen TL, maar de koop werd uiteindelijk geannuleerd. Twee jaar geleden werd het gebouw opnieuw te koop aangeboden.

Het gebouw werd ontworpen door Alexandre Vallaury. Hij was een Frans-Ottomaanse architect die wordt gezien als de vader van de moderne architectuur in Turkije. Verschillende iconische bouwwerken uit zijn tijd zijn van zijn hand.

Het gebouw heeft 5 verdiepingen en ingangen aan zowel de land- als de zeezijde. De oppervlakte van elke verdieping is 510 vierkante meter en elke verdieping heeft een afzonderlijk verwarmingssysteem. De totale oppervlakte is 2489 vierkante meter. Op elke verdieping zijn 6 kamers gelegen, waarvan er 5 uitzicht bieden over de Bosphorus. Elke verdieping heeft ook een centrale gang, een badkamer en een keuken. Het gebouw heeft ook een tuin van 4032 vierkante meter en een pier van 110 meter.

Sinem Ayikcan Yilmaz is door de eigenaars aangesteld als makelaar voor de verkoop. Ze liet weten dat het gebouw veel interesse heeft opgewekt, voornamelijk van investeerders uit de golfstaten, maar dat er nog geen akkoord is gesloten. Ze zei dat klanten uit de golfstaten veel interesse tonen voor de villa van Zeki Pasha en gelijkaardige gebouwen, maar dat ze toch niet zo vaak overgaan tot koop.

“Er zijn maar 2 villa’s verkocht aan klanten uit de golf. Het zijn vooral Turken die dit soort gebouwen kopen.” Ze merkte ook op dat klanten uit de golf voornamelijk eigendommen zoeken die niet geïsoleerd liggen van hun omgeving, en dat dit bij de villa van Zeki Pasha zo is.

 

(Bron: Sabah)