De gepensioneerde basketbalspeler Mehmet Okur is officieel de eerste persoon van Turkse komaf die de wereld van NBA-coaching binnentreedt.

Het nieuws kwam van de NBA-ploeg de ‘Phoenix Suns’, die op dinsdag verklaarde de voormalige NBA-speler aangenomen te hebben als coach. Hij staat onder andere in voor de ontwikkeling van spelers in het nieuwe seizoen.

“Okur wil zich specialiseren in de ontwikkeling van spelers die op de center-positie staan”, stond er te lezen in de statement. Hij ging 4 jaar geleden met pensioen waarna hij ambassadeur werd voor de ‘Utah Jazz’.

NBA-carrière

De 37-jarige scherpschutter scoorde gemiddeld 13,5 punten en haalde gemiddeld 7 rebounds per wedstrijd tijdens zijn tienjarige NBA-carrière. Hij was tevens ploegmaat van Suns coach Earl Watson in 2011. Hij werd gekozen tot All-Star in 2007 en stond bekend als “The Money Man” en “Memo is Money” bij fans van de ‘Utah Jazz’.

Met zijn lengte van 2,12 meter werd de center kampioen met de ‘Detroit Pistons’ in 2004. Hij speelde zijn laatste wedstrijd voor de ‘New Jersey Nets’ voor zijn pensioen in 2012.

Sabah