Piloot majoor Era Ozatay werd aangesteld tot commandant van het 134ste squadron ‘Turk Yildizlari’ van het luchtacrobatenteam. Ze is de eerste vrouwelijke militaire officier op die rang in de geschiedenis van de Turkse Luchtmacht.

Piloot luitenant-kolonel Senol Cetin droeg zijn functie als commandant van het 134ste squadron na drie jaar tijdens een ceremonie over aan Ozatay.  Dat stond te lezen op een verklaring van de website van het acrobatenteam.

Ozatay die afstudeerde aan de luchtmachtacademie in 1998, maakte haar pilotenopleiding af in een luchtmachtbasis in de Egeïsche provincie Izmir in 2000. In 2014 werd ze dan benoemd tot piloot in het 134ste squadron. Sindsdien nam ze actief deel aan het stuntvliegen als “Het Nummer 4′.

Eerste vrouwelijke gevechtspiloot

Ozatay volgt in de voetstappen van de bekende Turkse pilote Sabiha Gokcen, de eerste vrouwelijke gevechtspiloot die in 1936 in de Turkse Militaire Luchtacademie haar opleiding begon. De tweede luchthaven van Istanbul die in 2001 gebouwd werd, de Sabiha Gokcen Luchthaven, is genoemd naar de bekende Turkse pilote.

Opgericht in 1992, zijn de “Turk Yildizlari”, gebaseerd in de Centraal-Anatolische provincie Konya waar ze trainen om militaire en stuntvluchten te doen met NF-5A- en NF-5B- vliegtuigen. In april opende het stadsbestuur van Konya ’s lands eerste park met een vliegkunstthema, opgedragen aan de “Turk Yildizlari”.

Hurriyet