Twee vrienden, een dokter en een textielarbeider, hebben twee gyrocopters gebouwd in de centrale Turkse provincie Kayseri. Nu willen ze nog meer stukken van het multifunctionele luchtvoertuig produceren.

Het begon als een hobby van de chirurg Levent Ceyhan en de textielarbeider Haci Ceylan. Ze besloten de vliegtuigen te ontwerpen en te produceren. Ze begonnen met onbemande luchtvoertuigen waar ze 10 jaar aan hebben gewerkt.

Enkele jaren geleden vonden de twee het idee voor een gyrocopter op het internet, kochten de noodzakelijke materialen en begonnen aan het bouwproces.

Na twee jaar aan werkzaamheden ontwikkelden ze twee eigen gyrocopters. Hun gyrocopters kunnen een snelheid van 100 km/u halen en probleemloos anderhalf uur in de lucht blijven.

“We vertrouwden onszelf. Nadat we onze gereedschap en uitrusting kochten, richtten we een werkplaats op. We begonnen aan ons werk,” vertelde Ceyhan aan Anadolu Agency.

Hij zei dat het natuurlijk niet meteen lukte bij de eerste poging en dat ze vele tests moesten doen om gegevens te verzamelen voordat ze het voltooid product konden bouwen.

“Na twee jaar aan werkzaamheden hebben we het vliegtuig gebouwd. We zullen kleine testvluchten blijven uitvoeren gedurende zeven jaar,” zei hij. Volgens hem is de gyrocopter zeer veilig.

De eerste in Turkije

De gyrocopter is de eerste in Turkije om meer dan 400 vluchturen te halen, zei Ceylan. Volgens het team heeft de gyrocopter vele mogelijke toepassingen, zowel voor civiele als voor militaire doeleinden.

“Een vliegtuig dat op deze manier is ontwikkeld, is een vliegtuig dat in alle omstandigheden gebruikt kan worden voor zowel civiele als voor militaire doeleinden. We willen dat het op die wijze wordt gebruikt. Indien gewenst kunnen wapens toegevoegd worden. Het kan onbemand vliegen en observaties, exploraties en zoek- en reddingsoperaties uitvoeren. Het voertuig kan ook gebruikt worden door de kustwacht en voor het beheersen van bosbranden,” zei Ceyhan.

Binnenlandse wijze 

Het duo wilt het vliegtuig op volledig binnenlandse wijze produceren, hoewel ze momenteel ingevoerde motoren moeten gebruiken. “Momenteel kunnen we alles doen van de ontwerp- tot de productiefase van ons voertuig,” zei Ceyhan.

Ceylan verklaarde dat het voertuig relatief goedkoop is om te ontwikkelen met een prijskaartje van 150.000 Turkse lira (21.000 euro), wat veel goedkoper is dan de aankoop van vliegtuigen uit het buitenland.

Sabah

T.A