Turkije heeft een verbod ingesteld op het gebruik van promotionele extraatjes in de verpakking van zoetigheden, zoals chips, chocolade en snoep, bedoeld voor kinderen. Er mag ook geen reclame meer gemaakt worden voor zoetigheden tijdens kinderprogramma’s op radio en televisie. Dat heeft het ministerie van Handel meegedeeld op vrijdag.

De nieuwe regelgeving wil komaf maken met ongezonde eetgewoonten bij kinderen. Producenten van snoepgoed zullen onder geen beding nog promotionele extraatjes in de verpakking van hun producten mogen steken. Het ministerie heeft ook alle reclame voor snoepgoed verboden tijdens kinderprogramma’s op radio en televisie.

De alom bekende Kinder Surprise van de Italiaanse firma Ferrero zal dus niet meer verkocht mogen worden in Turkije. Het is een chocolade ei waar binnenin een plastic capsule zit met een stuk speelgoed erin. De nieuwe regeling wordt officieel van kracht in juni 2019.

Volgens het ministerie van Handel is er een lijst beschikbaar met gedetailleerde informatie over welke producten nu precies beschouwd worden als zoetigheden, en als dusdanig niet meer gepromoot mogen worden. Die is terug te vinden op de website van het ministerie van Volksgezondheid.

Als er toch nog reclamespots opduiken die zoetigheden aanprijzen, kan de Reclamecommissie een boete opleggen van 8546 Turkse lira ($1600) tot 341.921 Turkse lira ($64.000) afhankelijk van de plaats waar ze verschenen. De boetes kunnen oplopen tot het tienvoudige voor wie de regels herhaaldelijk overtreedt.

Sabah

S.V.R.