Turkije zal een “cyberleger” samenstellen tegen mogelijke cyberdreigingen. Turks minister van Transport, Maritieme Zaken en Communicatie, Ahmet Arslan, zei dit terwijl hij commentaar gaf op de recente Wannacry “ransomware” aanval die meer dan 300.000 computers wereldwijd heeft getroffen.

“We bouwen een cyberleger met vijf groepen”, zei Arslan tegen het dagblad Hürriyet, hij voegde er ook aan toe dat er een zware toename van cyberaanvallen is geweest sinds juni 2016.

Goede samenwerking

“We hebben centra en teams gevormd om in te grijpen bij cyberincidenten. We hebben het voortouw genomen door het vormen van deze centra en teams in alle instellingen, niet alleen in de openbare sector. Er is een goede samenwerking op dit vlak. We waarschuwden de instellingen over de mogelijkheid van deze recente cyberaanval. We zeiden, ‘update jullie beschermingssoftware en antivirus programma’s’. Dit was zeer belangrijk”, zei hij.

Hij wees erop dat er Server Message Block (SMB) centra zijn waarin data wordt opgeslagen, en Arslan zei dat ze instellingen waarschuwen om deze gesloten te houden als ze niet worden gebruikt.

Slechts 1 fabriek getroffen

“We hebben geen cyberaanvallen meegemaakt op grote schaal”, zei hij, erop wijzende dat er slechts een fabriek, in de noordwestelijke provincie Bursa, de productie voor een dag heeft moeten stopzetten als gevolg van een cyberaanval op het Renault hoofdkwartier in Frankrijk.

Hurriyet