Om de historische banden tussen de twee landen te versterken, brengt de stad Ramallah in de Westelijke Jordaanoever nu de Turkse keuken rechtstreeks naar de Palestijnen met het eerste Turkse restaurant van het land, Zürna. De eigenaar van het restaurant is Palestijns burger Islam Hijazi, die toezag op de opening van het restaurant op 18 mei. Zoals vele Palestijnen, heeft Hijazi een liefde voor de Turkse cultuur, geschiedenis en uiteraard keuken.

Turks ambassadeur in Jeruzalem Gürcan Türkoglu, Turkse mensen die in de Westelijke Jordaanoever wonen en vele Palestijnen waren aanwezig op de grote openingsceremonie van het restaurant, volgens bronnen.

Populariteit president en TV-series

In de recente jaren is Istanboel uitgegroeid tot een populaire bestemming voor Palestijnen om te bezoeken, voor te werken, studeren en Turks te leren. Het profiel van president Recep Tayyip Erdogan in de Arabische wereld heeft hierin een rol gespeeld, zowel de internationale populariteit van Turkse TV series als ’the Magnificent Century’. Maar hoewel er al vele jaren Palestijnse restaurants in Istanboel zijn, heeft het zekere tijd geduurd voor de Turkse voedselcultuur populair werd in Palestina.

Met 30 werknemers en een investering van ongeveer 1 miljoen dollar, is Zürna een goede stap in de richting van het afschaffen van dit onevenwicht.

Lokale ingrediënten

De drie chef-koks van Zürna zijn Turks, terwijl de rest van het personeel Palestijns is. Dankzij de gedeelde geografie en culturele banden tussen de twee landen, kunnen de chefs de meeste ingrediënten lokaal vinden.

Turks ambassadeur in Jeruzalem, Gürcan Türkoglu, benadrukte het belang van het restaurant voor de banden tussen Turkije en Palestina. “Vooreerst, moeten we toegeven dat de Turkse keuken de lekkerste ter wereld is. Het vertoont smaken die dicht bij de keuken van de Midden-Oosten liggen”, vertelde Türkoglu aan Anadolu Agency.

Sabah