Turkije “exporteert” met opzet jihadisten en terroristen naar Europa. Die beschuldiging heeft de Jordaanse koning Abdullah in januari op een topontmoeting met hoge VS-functionarissen geuit richting de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het online-nieuwsportaal MEE (Middle East Eye) bericht daar vandaag over, zeggend dat het over de notulen van die vergadering beschikt.

De vluchtelingencrisis waarmee Europa kampt, is geen toeval, aldus Abdullah. “Het is deel van het Turkse beleid en Turkije wordt daar wel eens voor op de vingers getikt, maar meer niet”.Volgens het Jordaanse staatshoofd zoekt Erdogan een “radicaal-islamitische oplossing voor de regio (het Midden-Oosten, nvdr)”. Ook voor Syrië zocht hij een “religieuze oplossing”. Ankara heeft, aldus Abdullah – net als Erdogan een bondgenoot van het Westen – niet alleen islamitische strijders naar Syrië gestuurd, maar ook naar Libië en Somalië. De radicalisering is “made in Turkey” volgens de Jordaanse koning.

In hetzelfde artikel wordt ook de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Judeh, aangehaald, volgens wie Turkije de vluchtelingen “op Europa heeft losgelaten” nadat de poging van Erdogan om een Turkse ‘veilige zone’ in te richten in het (Koerdische) noorden van Syrië door het Russische optreden in Syrië mislukte.

Bron: Belga