Turkije zal nieuwe biometrische paspoorten aan haar burgers uitgeven in november om aan de criteria van de Europese Unie te voldoen. Deze stap maakt deel uit van de afspraken tussen Ankara en Brussel.

Naast de gewone informatie zullen de nieuwe paspoorten microchips bevatten met biometrische data en informatie over de vingerafdruk van de paspoorthouder. De voorbereiding voor de nieuwe paspoorten werd afgerond begin juni , maar de uitgave werd uitgesteld tot 1 november.

Visumplicht

Om de migratiecrisis in Europa aan te pakken heeft de Europese Unie een vluchtelingendeal gesloten met Turkije. Afgesproken is dat Turkije meer migranten opvangt en haar grenzen beter moet bewaken. In ruil daarvoor ontvangt het land extra financiële steun van Brussel en werden afspraken gemaakt over de visumplicht voor Turken die naar de E.U. reizen.

Afspraak

Maar de E.U. heeft haar deel van de afspraak nog niet gehouden: Brussel beschuldigt Ankara ervan dat ze haar draconische anti-terrorisme maatregelen moet aanpassen om aan de politieke criteria van de E.U. te voldoen.

De paspoort vernieuwing is een onderdeel van de visaliberalisering: Turkse paspoorten waren niet compatibel met de standaard van de E.U. omdat ze geen vingerafdrukinformatie bevatten.

Hürriyet