Vakantie in het buitenland blijft een topprioriteit voor Europeanen, ondanks de economische en veiligheidszorgen, dat zei touroperator Thomas Cook op 28 maart. Het meldt een stijging van 40 procent in boekingen naar Griekenland, evenals tekenen van herstel wat betreft reizen naar Turkije en Egypte.

“Klanten hebben veel zin om op vakantie naar het buitenland te gaan deze zomer en dat geldt voor al onze markten”, aldus CEO Peter Fankhauser.

“Na een trage start van het seizoen en een moeilijk jaar in 2016, zien we de eerste tekenen van terugkeer van onze klanten richting Turkije en Egypte”, voegde hij eraan toe. Thomas Cook, die beleggers in februari zenuwachtig maakte met een voorzichtig vooruitzicht, zei dat terwijl er enige druk op de winstmarges was als gevolg van meer concurrentie, een sterke vraag naar de zomervakantie toch zorgde voor winstverwachtingen.

Analisten verwachten dat de groep, die vakanties organiseert voor ongeveer 20 miljoen mensen per jaar, een jaarwinst van ongeveer 327 miljoen pond ($ 412 miljoen) zal boeken. Het bedrijf zei dat de zomerboekingen met 10 procent stegen ten opzichte van een zwakke periode vorig jaar.

Turkije 

Afgelopen zomer keerden toeristen vroeger populaire resorts in Turkije en elders in de Oost-Mediterraanse regio de rug toe, als gevolg van bezorgdheid over de veiligheid. Thomas Cook moest zich vervolgens verdringen om meer hotelkamers in Spanje en Portugal aan te bieden.

Verder zei Cook dat het de capaciteit in Griekenland dit seizoen heeft uitgebreid, terwijl kleinere bestemmingen zoals Cyprus, Bulgarije en Kroatië populair blijken. De Spaanse markt wordt meer concurrerend, echter, Cook zei dat er werd gericht op de verkoop van vakanties met hogere winstmarges in plaats van het najagen van volumegroei.

Aandelen in de groep waren min of meer ongewijzigd. Analisten van Jefferies, die een koopadvies geven op de beurs, zeiden dat ze denken dat de druk op de winst draagbaar bleef door de kostenbesparende strategie van de groep.

Hurriyet