Toeristen in Turkije: “We vinden het zelfs spijtig dat we terug naar huis moeten”

De eerste toeristen die naar de Turkse Middellandse zeekust kwamen, van zodra de reisbeperkingen werden opgeheven, hebben zich heel veilig gevoeld, zeggen ze.

Dat komt door de strikte coronamaatregelen overal waar ze kwamen, van luchthavens tot hotels en stranden

De hotels in de Turkse provincie Antalya, aan de Middellandse zeekust, openen stilaan weer hun deuren. Zo’n 285 hotels in de provincie, die heel populair is bij toeristen, vroegen het ‘Certificaat van gezond toerisme’ aan, dat Ankara in het leven heeft geroepen om de sector nieuw leven in te blazen.

Het certificaat stelt de gezondheid van zowel hotelgasten als werknemers centraal, en 180 hotels hebben het certificaat al gekregen, omdat ze aan een aantal voorwaarden voldeden.

De eerste bezoekers kwamen aan op 1 juli en zijn heel positief over de huidige gang van zaken. Ze hebben zich heel veilig gevoeld en komen liever naar de Turkse kust dan naar de Europese badsteden.

Yana en Kirilo Osipova

Voor Yana Osipova en Kirilo Osipov, een koppel uit Oekraïne, was dit niet hun eerste vakantie in Turkije. Dus ze wisten al dat “de kwaliteit hier heel goed is,” zeggen ze.

Het koppel heeft het verloop van de pandemie in Turkije op de voet gevolgd en toen ze hier aankwamen, bleek Turkije nog betrouwbaarder dan Oekraïne. Turkije pakt de zaak heel gedisciplineerd aan, zeggen ze.

“In het hotel krijgen we wegwerpmaskers en -zonnebrillen. Het personeel is heel goed opgeleid. Alles is perfect, dus we waren absoluut niet bang. De service die we krijgen is nog steeds even goed,” zegt Osipova. Ze heeft een blog en beveelt Turkije aan in haar posts, zegt ze nog.

Oekraïens minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleb was de eerste minister die te gast was in Antalya sinds de pandemie.

Vorige week, toen de eerste chartervluchten herbegonnen, kwamen al zo’n 1500 Oekraïense toeristen aan in de populairste mediterraanse vakantiebestemming van Turkije. Volgens de lokale operatoren is dat aantal niet eens 10% van wat het vorig jaar was in dezelfde periode, maar ze verwachten dat het vanaf half juli drukker gaat worden, omdat er dan meer vluchten komen. Vorig jaar kwamen er meer dan anderhalf miljoen Oekraïense toeristen naar Turkije.

Foto: İhor Sihora en haar gezin

Volgens Ihor Sihora, een andere Oekraïense toerist in Antalya, is het “onmogelijk om de draconische maatregelen die Turkije heeft genomen, niet te vertrouwen.”

“De service die we kregen, was nog beter dan we verwacht hadden.” Het hotel mat hun koorts met warmtecamera’s en “dat gaf ons meer vertrouwen en comfort. We hebben nooit psychologische druk gevoeld omwille van de pandemie. Alle mogelijke maatregelen werden genomen, maar ze hinderen niet. We raden een vakantie in Turkije aan bij al onze vrienden.”

Vita en Daylo Cherednychenko

Vita en Daylo Cherednychenko waren totaal niet zenuwachtig toen ze naar Turkije kwamen, maar ze zijn wel bezorgd over de situatie in Europa. Daar zijn heel veel besmettingen en je hoort overal nieuws over bejaarden die overlijden in woonzorgcentra.

“Mijn zus woont in Spanje. Ze heeft ons uitgenodigd, maar wij kwamen liever naar Turkije,” zegt Cherednychenko. Turkije is bovendien een perfecte vakantiebestemming voor gezinnen met kinderen.

“Onze Europese vrienden zouden ook graag naar Turkije komen. Ze zijn aan het wachten tot de quarantainemaatregelen opgeheven worden.”

Alena-Vlad Gubka

Alena en Vlad Gubka, een ander Oekraïens koppel, vinden het heel spijtig dat ze alweer weg moeten uit Turkije. “De hotels hebben heel veel voorzorgen genomen. We zijn ook op vakantie geweest in Oekraïne, maar daar waren we niet op ons gemak,” zeggen ze. De zee is hier ook heel helder.

“Dat is altijd zo geweest, maar nu is het beter dan ooit. Dat geeft je nog meer vertrouwen,” zegt het koppel Gubka. “We wilden in augustus nog naar een ander land op vakantie gaan, maar uiteindelijk besloten we om terug naar hier te komen.”

Meer hotels openen hun deuren

De hoteliers verwachten dat de sector vooral in augustus zal heropleven. Buiten de 285 hotels die het certificaat al aangevraagd hebben, zijn er nog andere die hun aanvraag voorbereiden. Dat zegt Erkan Yağcı, voorzitter van de Vereniging van Toeristische Hotels aan de Middellandse Zee (AKTOB).

“Meer dan 120 hotels zijn al terug open. We hopen dat er dit jaar 400 hotels weer open kunnen in Antalya.”

In de derde week van maart, toen de eerste coronabesmetting werd vastgesteld in Turkije, moesten alle hotels sluiten. Nu gaan ze één voor één weer open, met de nodige veiligheids- en hygiënemaatregelen. Dat zegt Kaan Kavaloğlu, voorzitter van de Limak holding.

Eén van de gasten had gezegd dat er in zijn eigen land niet zulke goede maatregelen genomen werden. “Het ‘Limak Lara’-hotel is nog veiliger dan ons eigen huis,” schreef hij. Deze zin beschrijft heel goed de maatregelen die het ‘Limak Lara’-hotel heeft genomen, aldus Kavaloğlu.

Lara Barut Collection

Het hotel Lara Barut Collection heeft 463 kamers, maar momenteel worden er maar 245 gebruikt om sociale afstand te creëren, zegt manager Cem Karacan.

Er verblijven zelfs enkele Duitse toeristen in het hotel, ondanks het feit dat Duitsland nog steeds een negatief reisadvies geeft voor Turkije. Blijkbaar heeft dat sommige Duitsers niet tegengehouden om toch, met onrechtstreekse vluchten, naar Turkije te komen, aldus Karacan.

Aşkın Kahraman is toerismecoördinator van de Akka-hotels. In Kemer, in Antalya, hebben ze een hotel met 500 kamers, dat van 25 maart tot 25 juni moest sluiten. “Vandaag worden 260 kamers gebruikt,” zegt hij. De meeste gasten zijn Oekraïense of lokale toeristen.

“We streven naar een bezettingsgraad van 50% om voldoende sociale afstand te garanderen.” Hij benadrukt dat het bedrijf TL 2 miljoen ($291.000) heeft geïnvesteerd om alle coronamaatregelen te implementeren.

Foto: mensen nemen een duik in de zee aan een strand in Antalya, Zuid-Turkije (11 juli 2020)

Strikte maatregelen op luchthaven

De passagiers op de Turkse luchthavens kunnen de meeste dingen doen zonder lichamelijk contact, van het kopen van tickets, online of aan kiosken op de luchthaven, tot het leveren van de bagage. De temperatuur van de passagiers wordt voortdurend gemeten met warmtecamera’s en het in- en uitstappen van het vliegtuig gebeurt rij per rij, om drummen te vermijden en sociale afstand mogelijk te maken.

Om te voldoen aan alle bijkomende maatregelen voor het ‘certificaat van gezond toerisme’ hebben de hotels van Antalya naar verluidt tussen de TL 200.000 en TL 1 miljoen geïnvesteerd per hotel.

Als de gasten toekomen, krijgen ze gratis maskers en handschoenen. Ze moeten die echter niet dragen in het hotel, behalve in de openbare ruimtes, zoals de lobby en het restaurant. Er is overal handgel te vinden op gemakkelijk bereikbare plaatsen. Rond het zwembad, het strand, in restaurants en cafés staan de tafels verder uit elkaar. Er zijn waarschuwings- en informatieborden rond sociale afstand en hygiëne en in de restaurants van hotels waar er nog steeds een open buffet is, werden schermen van plexiglas geplaatst.

Niet alleen voor de gasten, maar ook voor het personeel werden drastische veiligheidsmaatregelen genomen. Iedereen kreeg speciale training en er gelden ook nieuwe richtlijnen in personeelsruimtes.

Bron: Sabah

S.V.R