Bijna een jaar lang trainde ze, en met succes. Vorig weekeinde won Sema Özkan een wedstrijd bodybuilden. De Almelose met Turkse roots opent de deur voor meer Turkse meisjes in de bikinisport.

3 jaar was Sema Özkan toen ze naar Nederland kwam. Vanuit Konya, qua inwoneraantal de zesde stad van Turkije, gelegen in het midden van het land, belandt ze uiteindelijk in Almelo. Daar leert ze later Jorge en Barbara Sanchez kennen, de eigenaren van JMR Sportcentre. Zij helpen haar bij het behalen van haar eerste bodybuilderstitel.

„De sportschool is mijn tweede thuis”, is het eerste wat Özkan zegt.

Zeven dagen per week traint de 37-jarige Almelose om haar lichaam op en top fit te houden. Samen met haar personal trainer Jorge Sanchez heeft ze een strak schema van oefeningen die ze doet in de sportschool aan de Sluiskade Zuidzijde.

Maar het is meer dan trainen alleen. „Elke dag staat in het teken van de sport. Ik moet me aan een strak eetpatroon houden, mag amper snoepen, en moet er op letten dat ik bijvoorbeeld voldoende eiwitten binnenkrijg. Al met al is het een hele uitdaging”, aldus de Almelose, met twee kinderen van 9 en 11.


image

 

Nederlands kampioen

Maar haar moeite heeft zich geloond: vorige week werd Özkan Nederlands kampioen in de C-categorie athletic figure, bij de Walter’s Cup 2016 in Roosendaal. Daardoor verdiende ze een ticket voor het NK in de A-categorie. „In deze klasse zijn de vrouwen net iets gespierder dan de vrouwen in de bikiniklasse. Het is wel bodybuilden, maar dan een lichtere vorm”, vertelt de persoonlijke trainer van Özkan, Jorge Sanchez. In november is de volgende wedstrijd, dus veel tijd om bij te komen heeft de bodybuilder niet. „Alleen maandag had Sema vrij. Dinsdag zijn we bij elkaar gekomen om een route uit te werken naar de volgende wedstrijd”, aldus de instructeur

Obstakels

Obstakels De weg naar succes bevatte meer obstakels dan de fysieke inspanning die Özkan moest leveren. „Mijn man vond het eerst maar niets, in zo’n bikini op het podium. Als ik dan al iets met krachtsport wilde doen, dan zag hij me liever in de ring, vechten, dan als model op een podium.” Toch koos Özkan om haar ambitie door te zetten, ondanks haar Turkse achtergrond. „Het is vooral de oudere generatie die er moeite mee heeft. Zij zien het grotere geheel niet. Het enige wat ze zien is een vrouw in een minuscule bikini op een podium. Maar in de sport gaat het helemaal niet om die bikini, het gaat om de prestatie, om de toewijding, dat je elke dag bezig bent met de sport. Dat begrijpt niet iedereen.

image

Met haar prestatie kan Özkan de deur voor andere Turkse vrouwen te openen.

„De jonge generatie verandert heel snel. Ik hoop dat ik een voorbeeld kan zijn voor jonge meisjes van Turkse komaf die ook twijfelen over de sport.

Naamloos

Ik heb zelf een dochtertje en zou haar in alles steunen als ze ook iets met krachtsport zou willen doen.”.

De Twentsche Courant