Schiphol rond kerstdagen drukste vliegveld van Europa

Enkele weken geleden was er ophef over de drukte op Schiphol, in een tijd waar strenge covidmaatregelen gelden.

Nu blijkt uit recente statistieken dat Schiphol in de eerste week van de kerstvakantie de drukste luchthaven van Europa was.

Die cijfers werden gepubliceerd door Eurocontrol, de overkoepelende organisatie van Europese luchtverkeersleidingen.

Eamonn Brennan, de directeur-generaal van de organisatie, meldt op sociale media dat er tussen 21 en 27 december gemiddeld 556 vluchten per dag gingen. Parijs volgt als tweede met 482 vluchten, daarna Istanbul (474).

Als je het vergelijkt met een jaar eerder is er wel een flinke daling te zien: er gingen 53 procent minder vluchten.

Over heel 2019 stond Schiphol op de derde plek van drukste vliegvelden, na Londen en Parijs.

Uit de cijfers blijkt dat Europese luchtvaartmaatschappijen in vergelijking met vorige kerst gemiddeld 56 procent minder vlogen.

Turkish Airlines vloog het meest. Daarna volgen Ryanair, Air France, Easyjet en Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM).

Bovenstaande beelden van drukte zorgden op 11 december voor commotie. Volgens een woordvoerder van het vliegveld was er op dat moment een piek.

“Er kwamen meerdere vluchten tegelijk aan. Het houden van anderhalve meter afstand gaat doorgaans goed op Schiphol, maar op zo’n moment is het een extra uitdaging.”

Minister Van Nieuwenhuizen en premier Rutte reageerden boos. Een groot deel van de Tweede Kamer vond dat het kabinet extra maatregelen moest onderzoeken die ertoe zouden leiden dat mensen echt niet meer naar het buitenland gaan.

Schipholdirecteur Benschop wees in een reactie op de kritiek op de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Hij riep op om voorlopig niet te vliegen als het niet noodzakelijk is.

Vanaf vandaag ging een nieuwe covidmaatregel in: vrijwel alle reizigers die op Schiphol aankomen moeten een recente, negatieve coronatest bij zich hebben.

Bron: BNM