Luchthaven van Istanbul

De Turkse overheid neemt maatregelen om de verpreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hieronder leest u de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze maatregelen. 

Waarom is het reisadvies voor Turkije aangepast?

Turkije heeft maatregelen getroffen om het risico op verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te verkleinen. Er zijn inreisbeperkingen voor reizigers uit Nederland afgekondigd (+ de volgende 8 Europese landen: Duitsland, Frankrijk, Spanje, Noorwegen, Denemarken, België, Oostenrijk en Zweden). Deze reisbeperkingen zijn vooralsnog van kracht vanaf 14 maart om 08:00 uur tot 17 april.

1. Ik ben nu in Turkije of maak een tussenstop in Turkije, kan ik nog wel terug naar Nederland?

Nederlanders die al in Turkije zijn kunnen daar blijven of mogen worden opgehaald door een Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Hiertoe mogen Nederlandse luchtvaartmaatschappijen van 14 maart tot 17 april met lege vliegtoestellen naar Turkije vliegen om eigen burgers op te halen.

Uiteraard is het de verantwoordelijkheid van de betreffende luchtvaartmaatschappijen om te bepalen of zij bereid zijn dergelijke vluchten uit te voeren. Ook is het mogelijk Turkije te verlaten met een tussenstop in een land waarop geen Turks vliegverbod rust. Ook is inmiddels bekend dat uitgaande vluchten uit Turkije na 14 maart nog enkele dagen doorgaan. Neem contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij.

2. Ik woon in Turkije, kan ik daar nog terug naar toe?

Personen met Nederlandse nationaliteit worden Turkije niet binnengelaten, met uitzondering van mensen die een verblijfsvergunning in Turkije hebben. Zij kunnen wel inreizen, maar moeten net als Turkse staatsburgers 14 dagen in (zelf)quarantaine.

3. Gaat er nog vliegverkeer naar Turkije?

Vanaf zaterdag 14 maart 08:00 uur kunt u vanuit Nederland niet afreizen naar Turkije. Neem hiervoor contact op met uw reisorganisatie of met uw luchtvaartmaatschappij.

4. Ik heb een ticket geboekt naar Turkije. Kan ik nog afreizen?

Vanaf zaterdag 14 maart 08:00 uur kunt u vanuit Nederland niet afreizen naar Turkije. Dit verbod geldt tot 17 april. Informeer bij uw luchtvaartmaatschappij wat u het beste kunt doen.

Bron: Nederlandwereldwijd

A.G.