Foto: Sabah

27 Ottomaanse moskeeën in Bulgarije wachten op restauratie terwijl hun minaretten, muren en duren ofwel ingestort zijn ofwel aanzienlijke schade hebben geleden.

Lokale moslimautoriteiten klagen dat Bulgaarse functionarissen geen restauratie toelaten omdat de moskeeën niet meer minaretten hebben, waardoor ze beschouwd worden als “historische sites”.

Bulgarije heeft een aantal moskeeën, historische Turkse baden (hamams) en andere historische overblijfselen die restauratie nodig hebben.

Omdat ze worden omringd door archeologische sites, zijn sommige moskeeën verklaard tot “historische sites”, wat hun restauratie en gebruik door moskeegangers verhindert, volgens de Hoge Moefti in Bulgarije.

De Moefti zei dat ze al vele jaren met wettelijke middelen de restauratie van de moskeeën proberen te bewerkstelligen. Op de lijst staan de Fatih Mehmed Moskee, gelegen in de westelijke stad Kyustendil, de Karaca Pasha Moskee in de zuidelijke stad Gotze Delchev en de Ibrahim Pasha Moskee in de stad Razgrad.

Sabah