Foto: Istanbul Airport

Vanaf 15 maart moeten alle reizigers vanaf 6 jaar die in Turkije via lucht aankomen het “Formulier voor toegang tot Turkije(externe link)” binnen 72 uur voor vertrek van de vlucht naar Turkije elektronisch invullen. 

Dit geldt niet voor passagiers op doorreis. Iedereen die dit formulier invult, krijgt automatisch een persoonlijke HES-code toegewezen.

Personen die gedurende hun verblijf in Turkije positief testen op COVID-19 of met een andere persoon die positief testte in contact komen, worden door de Turkse overheden tot quarantaine verplicht op de plaats waar men logeert.

Indien men de quarantainemaatregelen niet respecteert, krijgt men een boete en zal de Turkse overheid een instelling aanwijzen waar de quarantaine doorgebracht moet worden.

Reizigers die naar Turkije reizen worden sterk aangeraden om voor hun vertrek bij hun mutualiteit of verzekeringsmaatschappij de medische dekking te controleren.

Om tot bepaalde openbare plaatsen toegang te verkrijgen, zoals winkelcentra, markten of restaurants, om in een hotel in te checken en om tussen Turkse steden per vliegtuig, trein of bus te reizen, moet men over een HES-code beschikken (van de naam van de “Hayat Eve Sığar“-applicatie).

Deze code kan verkregen worden na aankomst op het Turkse grondgebied en enkel met een Turks telefoonnummer.

Kleine lichtpuntjes

Nog geen echte versoepelingen maar wel kleine lichtpuntjes na de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge.

Mogelijk kunnen we in april op het terras zitten en kunnen we komende zomer weer naar het buitenland op vakantie. Reizen naar Zuid-Europa of Turkije zijn toegenomen, zo is het aantal boekingen bij reisbureau TUI afgelopen week verdubbeld.

Reisorganisatie TUI ziet wel weer een opleving. Het bedrijf meldt dat het aantal boekingen vergeleken met vorige week is verdubbeld.

“Het lijkt erop dat de afwachtende houding plaats heeft gemaakt voor het maken van concrete vakantieplannen.” Populaire zonbestemmingen zijn volgens het reisbedrijf Griekenland, Spanje, Turkije en Curaçao.

Bron: Turkse media