Hij zat als oprichter van Ondernemend Berkelland minstens vijf jaar in de gemeenteraad. Maar zes jaar geleden, een jaar voor de mislukte staatsgreep in Turkije, vond Erik Roosenboom het mooi geweest. “Ik woon nu als God in Turkije.”

De Nederlander was er helemaal klaar mee. Met zijn politieke beweging en met Nederland. De oprichter van de lokale politieke partij Ondernemend Berkelland Erik Roosenboom verkocht zijn boerderij in Haarlo, gelegen in de Nederlandse provincie Gelderland, en vertrok in vijf jaar geleden naar Turkije.

“Ik heb nog geen moment spijt”, zegt hij. Hij is bruingebrand door de Turkse zon.

“We hebben een zeer luxe appartement in Manavgat, tussen Antalya en Alanya. En nog een vakantiehuis in het binnenland. Wat wil een mens nog meer?”

Eigenlijk had hij al eerder naar Turkije willen verhuizen. “Het leek me mooi om daar te wonen. Hier in Nederland werden we alleen maar tegengewerkt, ik was er helemaal klaar mee. Maar in 2016 hakte ik de knoop door: Ik verhuis!”

Vanuit Turkije bestuurt hij via de laptop zijn bedrijf Wax Hands. “We leveren producten waarmee  mensen hun eigen hand in wax kunnen laten namaken. Onze klanten zitten overal. Mijn bedrijf staat een industrieterrein in Nederland, maar is prima aan te sturen vanuit Turkije.”

Hij werkt een paar uur per dag. En de rest van de tijd? “Genieten! En het hele jaar doen wat Nederlanders hier twee weken per jaar komen doen: vakantievieren!” zegt hij en lacht.

Lux leven met weinig geld

“Ik leef als God in Turkije. De kosten zijn hier laag. Zeker in vergelijking met Nederland. Je koopt hier voor weinig een luxe villa, het levensonderhoud is niet duur. Eten is spotgoedkoop. Je kunt hier met weinig geld luxe leven. En de zon schijnt altijd! In de winter is het 15 graden.”

En er zijn meer verschillen. “Werd ik in Nederland gek van alle regeltjes, hier heb je daar minder last van. Je kunt hier ’s nachts om 4 uur uit eten. Er is hier in Turkije een zwarte economie, parallel aan de normale economie. Op papier kunnen mensen heel arm zijn. Ik ken iemand die krijgt amper pensioen. Maar door vruchten op het land te verbouwen en zelf te verkopen op de markt is hij in de praktijk best rijk. Mensen leven hier veel relaxter, meer bij de dag. De zon schijnt, het verse eten is gezond. Ja, ik vind Turkije eigenlijk veel leuker dan Nederland.”

Gezondheidszorg beter dan in Nederland

De gezondheidszorg? “Die is hier prima. De basiszorg voor iedereen is goed. Als je geld hebt, dan kun je terecht in privéziekenhuizen. Die zijn beter dan in Nederland. Nederlanders komen niet voor niets naar Turkije voor cosmetische operaties. Maar ook op het gebied van harttransplantaties en ingrijpende zorg staat Turkije hoog aangeschreven. Uit de hele wereld komen mensen daarvoor hiernaartoe.”

Vanuit Turkije volgt hij nog wel de politiek in Berkelland. “Ja, ik blijf er wel bij betrokken. De discussie over de energietransitie, de demonstraties tegen windmolens en zonneparken. Hier in Turkije lossen ze dat heel anders op. Waterkrachtcentrales en ze bouwen met Rusland kerncentrales. Of ik ooit terugkeer in de politiek in Nederland? Zeg nooit nooit. Als Donald Trump op 78-jarige leeftijd de politiek weer in kan, dan kan ik dat zeker!”

Bron: Nederlandse media