In de Belgische provincie Antwerpen werd een gezin uit zijn sociale huurwoning gezet omdat het al jaren een woning in eigendom bleek te hebben in Turkije. Dat schrijft Vlaamse krant De Morgen.

Het gaat om het eerste resultaat van een proefproject waarbij het OCMW met behulp van een externe partner, het Nederlandse privébedrijf Soza Xpert, in het buitenland op zoek gaat naar eigendommen van OCMW-klanten, die zich op die manier schuldig maken aan fraude.

48.000 euro

Het gezin in kwestie zou al sinds begin 2000 in een sociale huurwoning leven, maar zeven jaar geleden in Turkije een eigen verblijf hebben gekocht. Dat zou onder meer betekenen dat ze zeven jaar lang onoprecht een sociale korting – het bijgepaste verschil met de marktprijs – kregen op hun huurwoning. “Dat bedrag, het gaat in totaal om 48.000 euro, gaan we integraal terugvorderen”, stelt de woordvoerder van Duchateau. OCMW-voorzitter Duchateau meldde het nieuws eerder deze week met een animatievideo op zijn Twitterprofiel.

De komende weken worden er nog meer soortgelijke resultaten verwacht van onderzoeken in het buitenland. In totaal zijn er  26 onderzoeken lopende.

Bron: De Morgen