Foto: PKK-terrorist Abdi Ferhad Sahin (2-L)

Abdi Ferhad Sahin (1), één van de meest gezochte PKK-terroristen, werd woensdag gezien toen hij langs een Amerikaanse commandant stond in de Karachok regio in Syrië, die gebombardeerd werd tijdens Turkse antiterreuroperaties tegen de PKK.

Na Turkse antiterreuroperaties in Noord-Syrië, bezochten Amerikaanse commandanten het gebied. Ze werden vergezeld door de zogenaamde woordvoerder van het Syrische filiaal van de PKK, de Volksbeschermingseenheden (YPG), Redur Xelil (2) en doorwinterd PKK-strijder Sahin (1), die op de lijst van ‘meest gezochte terroristen’ staat van het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken, met een beloning van vier miljoen lira op zijn hoofd. Hij werd gezien terwijl hij Amerikaanse commandanten aan het briefen was met behulp van een tolk tijdens de tour.

Sahin Cilo

De PKK-strijder met de codenaam “Sahin Cilo”, is één van de oud-leden van de terroristische groepering. Hij was het lid verantwoordelijk voor de Europese operaties van de PKK in 1998 toen de leider van de groep Abdullah Öcalan werd verbannen van Syrië. Sahin was in Kobani tijdens het verzoeningsproces dat unilateraal werd verbroken door de PKK.

“Serieuze bezorgdheid”

Ongeveer 70 PKK-terroristen en strijders van zijn Syrische zijtak de YPG, zijn omgekomen in het Iraakse Sinjar en Noord-Syrië tijdens Turkse antiterreuroperaties, zeiden militaire bronnen op dinsdag.

De V.S. brachten nadien een verklaring uit waarin ze “serieuze bezorgdheid” uitdrukten over de Turkse antiterreuroperaties in de regio en hiermee ook impliciet hun bezorgdheid uitdrukten over de dood van YPG-terroristen, door te zeggen “dat de luchtaanvallen hebben geleid tot de ongelukkige dood van onze strijdkrachten in het gevecht tegen ISIS, waaronder de Koerdische Peshmerga”.

Sabah