Een huwelijksfotograaf in de Oost-Turkse provincie Malatya heeft bekend dat hij een man in elkaar heeft geslagen, nadat hij was te weten gekomen dat die ging trouwen met een 15-jarig meisje.

Verschillende lokale media berichtten dat Onur Albayrak, de fotograaf, een huwelijk probeerde te verhinderen toen hij te weten kwam dat de bruid een kind was. Daardoor werd hij uitgeroepen tot held op sociale media.

“Ja, de berichten kloppen. Een kinderbruid betekent kindermishandeling, en voor geen geld ter wereld zou ik een kind als bruid kunnen fotograferen,” zei Albayrak op zijn Facebookaccount op 7 juli, en hij voegde eraan toe dat hij geen spijt had van zijn daden.

Volgens de lokale media werd Albayrak ingehuurd om foto’s te maken van het huwelijk in het Turgut Özal-natuurpark in Malatya op 5 juli.

Toen hij merkte dat de aanstaande bruid er niet als een volwassene uitzag, vroeg hij, naar verluidt, de bruidegom naar haar leeftijd.

De fotograaf reageerde boos toen de bruidegom antwoordde dat de bruid pas 15 jaar oud was.

Gebroken neus

De twee mannen begonnen al snel te vechten en de bruidegom hield een gebroken neus over aan de ruzie, volgens de berichten.

“De man was een tweetal weken geleden naar mijn studio gekomen, alleen. Ik zag de bruid voor het eerst op het huwelijk. Ze is nog een kind en ze was duidelijk bang, want ik zag dat ze beefde. De bruidegom viel mij aan toen ik wou vertrekken,” zei Albayrak. Hij merkte op dat hij blij was om “zijn verhaal te kunnen doen”.

Het probleem van de kinderhuwelijken is een hot issue in Turkije. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen voor het onrustwekkend hoge aantal kinderhuwelijken.

Volgens de Turkse wet is de minimumleeftijd om te trouwen voor zowel mannen als vrouwen 18 jaar. Enkel in uitzonderlijke situaties kan een 17-jarige trouwen, mits toestemming van een rechter. Voor jongeren onder de 17 is het in alle omstandigheden verboden om te trouwen in Turkije.

Hurriyet

S.V.R.