Foto: Een medewerker van Pegasus Airlines verwelkomt een toeriste op het vliegveld van Antalya

Zullen we in de paasvakantie zonder zorgen kunnen reizen naar Turkije? En wat met de zomervakantie?

Alvast Brussels Airlines, de nationale luchtvaartmaatschappij van België, bereidt zich op de zomer voor met de heropening van populaire vakantiebestemmingen.

Maar touroperator TUI, een Belgische luchtvaartmaatschappij, krijgt bitter weinig boekingen. Slechts met mondjesmaat boekt de Belg voor de eigen bubbel zomervakanties in Spanje, Griekenland of Turkije.

“De overheid heeft reizigers gestigmatiseerd”, klinkt het. Kan reizen binnenkort weer? De Europese Commissie vraagt België wel om het verbod op niet-essentiële reizen te herbekijken.

Reisorganisaties staan in ieder geval klaar voor een boekingsgolf. Vanwege de hoge vaccinatiegraad wordt deze in juni verwacht.

We moeten dan denken aan vakantie in landen binnen Europa, zoals Spanje, Frankrijk, Italië, Griekenland en Turkije.

Coronapas

Mogelijk komt er nog voor de zomer een vaccinatiepas voor Europeanen die een vaccin hebben gekregen of negatief hebben getest op het coronavirus. Met zo’n pas zouden zij dan kunnen reizen in de Europese Unie. De lidstaten zijn het min of meer eens over het principe.

Duitse bondskanselier Angela Merkel toont zich na de Europese top optimistisch over een snelle invoering van een “coronapaspoort”.

Volgens Merkel is er overeenstemming dat zo’n vaccinatiepas nodig is, en komt dat er mogelijk nog voor de zomer. Met zo’n pas zouden mensen dan kunnen reizen in de Europese Unie.

Virtueel op reis

Niet-essentiële reizen zijn momenteel nog niet aan de orde, maar voor wie droomt van een roadtrip is er de site Drive & Listen. Hier neem je virtueel plaats in een auto in een stad naar keuze en luister je tijdens het rijden naar lokale radiostations.

Hier ga je op roadtrip, maar dan wel vanuit je zetel

De site is bedacht door de Turkse Erkam Seker, die momenteel in het Duitse München studeert, en neemt je mee naar 53 steden. Het concept is overal gelijk: je neemt virtueel plaats in een auto, die rondrijdt in de stad naar keuze en zicht biedt op de omgeving. Hoe snel de wagen gaat, kies je zelf.

Om het allemaal nog een tikkeltje realistischer te maken, kun je kiezen naar welke lokale radio je luistert. Zet ook zeker het omgevingsgeluid aan voor een totaalervaring.

Seker ontwikkelde de site in eerste instantie voor mensen die in het buitenland wonen en werken en hun thuishaven missen, maar iedereen die in deze tijden snakt naar een reis kan er terecht voor een vakantiegevoel.

“Ik voeg bijna elke dag nieuwe steden toe”, zei Seker.

Nederlandse reizigers niet meer welkom in Marokko

Reizigers vanuit Nederland zijn sinds dinsdag niet meer welkom in Marokko. Er geldt ook een inreisverbod voor Nederlandse passagiers die via een ander land door willen reizen naar Marokko.

De Marokkaanse overheid heeft daartoe besloten omdat de besmettingen in Nederland hoog blijven, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Nederlandse ambassade in de hoofdstad Rabat meldde maandagavond op Twitter dat vanaf middernacht alle vluchten van uit Nederland naar Marokko zijn geschrapt.

Ook de vluchten vanuit Zwitserland, Duitsland en Turkije zijn opgeschort tot nader order. Alle passagiers uit die landen zijn niet welkom in het land.

Kunnen we nu een vakantie naar Turkije boeken of niet?

Bron: Belgische en Nederlandse media