Turkse Oeigoeren worden in Chinese concentratiekampen vermoord en hun organen worden verkocht. Dat stelt een onafhankelijk panel van experts en activisten. De noodkreet komt daags nadat een schokkende video uitlekte.

Het lot van de Turkse Oeigoeren is een groeiende zorg van de internationale gemeenschap. Bekend is dat ze naar plekken worden gestuurd die door het Chinese regime ’heropvoedingskampen’ worden genoemd.

Inmiddels zouden naar schatting meer dan een miljoen mensen in die kampen wonen. Volgens getuigenissen onderwerpen de Chinese autoriteiten de gevangenen aan mishandelingen en aan propaganda. Maar dat is niet het enige.

 

Een adviesraad van het China Tribunal, waarin advocaten, voormalig rechters en academici vertegenwoordigd zijn, heeft dinsdag de Verenigde Naties gesommeerd om onderzoek te doen naar moordpraktijken.

China ontkent

China heeft herhaaldelijk ontkend dat het om concentratiekampen gaat. Ook zouden de Chinezen in 2015 zijn gestopt met het gebruiken van de organen van geëxecuteerde gevangenen.

Levend

Volgens het China Tribunal begrijpt de wereld nog niet welke gruweldaden het regime daar pleegt. „Slachtoffer voor slachtoffer, dode voor dode. Ze snijden het hart en andere organen uit levende, onschuldige mensen. Het is een van de ergste grootschalige wreedheden van deze eeuw”, zegt Sabi.

De noodkreet bij de VN komt daags nadat een schokkende video (zie onder) uitlekte. Daarop was te zien hoe moslims naar de concentratiekampen worden gebracht. Geblinddoekt, kaalgeschoren, vastgebonden. De reacties van onder meer moslimlanden was lauw. Vermoedelijk durven veel regeringen de relatie met de wereldmacht niet op het spel te zetten.