Sopraan Aylin Sezer heeft de Schaunard Award 2017 gewonnen. Uit de lijst van elf kandidaten, waarvan tien vrouwen, koos het publiek haar als de zangeres die in 2017 het meeste indruk maakte. Tweeduizend lezers brachten hun stem uit. Dat schrijft operamagazine.nl

Vorige week publiceerde Place de l’Opera de stemlijst. Zeventien operakenners nomineerden elf zangers en zangeressen voor de prijs. Opmerkelijk was het grote aantal vrouwen op de lijst; slechts één man haalde de shortlist voor de verkiezing van de vocalist die in het afgelopen jaar de meeste indruk maakte.

“Wie zult u niet snel vergeten?”, was de vraag die eerst aan de kenners en vervolgens aan de lezers van dit magazine werd voorgelegd. Tweeduizend stemmers – een stijging ten opzichte van vorig jaar – lieten dat weten.

“Wow”, is het eerste wat Aylin Sezer kan uitbrengen als de boodschap doorkomt per telefoon. Een persoonlijke overhandiging van de oorkonde zat er dit jaar niet, want Aylin is op de avond dat de stembus sluit in het buitenland. “Het is geweldig, je maakt me ontzettend blij.”

Ze was, zo vertelt ze, al heel verrast toen ze vorige week met een e-mail van de redactie op de hoogte werd gebracht van haar nominatie. “Ik was aan het studeren en normaal staat mijn telefoon dan uit. Ik keek snel even, klikte het bericht weer weg, maar dacht vijf minuten later: wat staat er nu eigenlijk? Ik ben genomineerd! Dat was al heel bijzonder.”

Het jaar 2017 kende veel hoogtepunten voor de Turks-Nederlandse zangeres. Zo zong ze afgelopen september in de productie Het Offer van World Opera Lab in Amsterdam. Onder het Facebook-bericht van de nominatie reageerde World Opera Lab: “Onze prachtige Aylin Sezer is genomineerd voor de Schaunard Award voor haar rol als Filia in Het Offer. Wat zijn we ongelofelijk trots op haar.” Voor de zangeres was Het Offer één van de bijzondere projecten in 2017. “Het lag me om allerlei redenen na aan het hart. Er zat een hele mooie filosofie achter.”

Aylin Sezer gaat in 2018 op weg naar nieuwe rollen en uitdagingen. Ze zingt eind mei zowel Elisabeth als Venus in een speciale bewerking van Wagners Tannhäuser door regisseur Carel Alphenaar in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Komende zomer staat ze naast de Schaunard Award-winnaar van 2016, Marcel Reijans, in de grote productie van de opera Thijl door het Utrechtsch Studenten Concert.

Er staan nog meer optredens in haar agenda. Zie voor meer informatie daarover de persoonlijke website van Aylin Sezer.

Of klik hier om het volledige artikel te lezen.