Tweede Kamer schrapt beladen term uit overheidsdocumenten


 

DEN HAAG – Misschien is het niet helemaal toevallig dat het initiatief deze week kwam van SP’er Sadet Karabulut en PvdA’er Ahmed Marcouch. Zij zijn als Nederlandse parlementariërs het toonbeeld van integratie, maar gelden officieel nog steeds als allochtoon. Dat etiket draag je nu eenmaal, als een van je ouders in het buitenland is geboren

„Het woord doet geen recht aan wie je bent”, vindt Marcouch. „Mensen hebben meerdere identiteiten. Ik ben man, Kamerlid, Marokkaans, Amsterdams enzovoort. Veel mensen ervaren ‘allochtoon’ als stigmatiserend.” Karabulut: „Mensen die hier geboren en getogen zijn hebben er last van als ‘de ander’ bestempeld te worden. Hoogopgeleide kinderen van migranten denken: ik doe alles perfect, maar ik ben nog steeds geen Nederlander.”

Een krappe Kamermeerderheid (PvdA, SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks, Kuzu en Öztürk, Partij voor de Dieren en 50Plus) wil van de termen af en roept het kabinet op kritisch naar het eigen woordgebruik te kijken, ook bij semi-overheidsinstituten als het CBS en SCP. Het onderscheid is niet meer nodig, vindt de Kamer, zeker omdat het kabinet geen specifiek beleid voert voor allochtonen of autochtonen

Allochtoon ontstond in 1971

Het is lang niet de eerste keer dat er stemmen opgaan om het woord allochtoon af te schaffen. Het woord dook in 1971 voor het eerst op in een overheidsrapport en was volgens taalhistoricus Ewoud Sanders al direct omstreden. Het woord diende als vervanging van de beladen termen ‘buitenlanders’ of ‘gastarbeiders’. Inmiddels heeft ‘allochtoon’ diezelfde negatieve lading gekregen.

Ook koning is allochtoon

Volgens de officiële definitie ben je allochtoon als een van je ouders buiten Nederland is geboren. Dat maakt van Willem- Alexander ook een allochtoon, zijn vader Claus was immers een Duitser. De prinsesjes zijn zelfs ‘niet-westerse allochtonen’, omdat koningin Máxima uit Argentinië komt. Westerse allochtonen hebben volgens het CBS een achtergrond uit Europa (behalve Turkije), Noord-Amerika en Oceanië, Japan of Indonesië. Dat laatste land wordt als ‘westers’ beschouwd, omdat het vroeger Nederlands-Indië was.

Willem-alexander-WEB

Turkse Nederlanders

Onderzoeker Marjolijn Distelbrink van het Kennisplatform Integratie & Samenleving probeert het begrip allochtoon in haar rapporten al zoveel mogelijk te vermijden. Liever benoemt ze specifieke groepen, als dat relevant is, zoals ‘Turkse Nederlanders’. Minister Lodewijk Asscher zegt in een reactie dat hij de term zelf al niet meer gebruikt, maar een simpele zoekactie leert dat dat niet helemaal klopt. ‘Allochtoon’ duikt nog geregeld op in brieven en onderzoeken van zijn ministerie van Sociale Zaken.

Bron: De Stem