Duitse politie zou massaal mensen van buitenlandse herkomst viseren

Professor Tobias Singelnstein van de Ruhr-universiteit in Bochum leidde een onderzoek naar racisme binnen de Duitse politiediensten. Uit zijn onderzoek blijkt dat daar een structureel probleem met racisme is.

Hij baseerde zich daarvoor op getuigenverklaringen van agenten en slachtoffers over islamofobe, antisemitische of andere discriminerende beledigingen.

Een ondervraagde agent beweerde zelfs dat zijn collega bewust mensen van buitenlandse herkomst viseren of zich bezig houden met zogenaamde (Turkenjachten).

“Ze houden mensen met een migratieachtergrond tegen voor de kleinste vergrijpen, zoals het niet gebruiken van richtingaanwijzers, of ze dagen hen uit om zo een ongewenste reactie uit te lokken.”

Foto: Politie patrouilleert in Keulen, Duitsland, 22 oktober 2020.

Een andere politieagent verklaarde dat sommige collega’s bewust provoceren terwijl ze normaal de gemoederen zouden moeten bedaren. Een vrouw legde uit dat agenten haar een aap hadden genoemd. Andere slachtoffers zouden tijdens grote evenementen op een vergelijkbare manier behandeld zijn.

Van de gekleurde respondenten zegt 62% al eens te maken gehad te hebben met discriminatie door politieagenten, terwijl dat bij anderen met een migratieachtergrond voor 42% geldt, en bij de overige respondenten voor 31%.

Bij het onderzoek van Singelnstein werden 3.370 mensen ondervraagd. De professor merkt op dat zijn studie niet geschikt is om de ware toedracht van het probleem te achterhalen. “Daarvoor is nationaal onderzoek nodig.”

Chatgroepen

Daarom raadt Singelnstein de nationale overheid aan om een onderzoek in te stellen. Dit onderzoek is vorige maand na maandenlange discussie goedgekeurd.

Enerzijds zal racisme binnen de politiediensten onderzocht worden, en anderzijds wil het onderzoek het geweld en de mishandelingen in kaart brengen waar agenten in diensttijd zelf mee te maken krijgen. In het kader daarvan werd in enkele deelstaten al een aantal chatgroepen ontdekt waarin agenten extreemrechtse berichten uitwisselden.

Islamofobie

Een Duitse krant stelde op 8 november dat de Duitse moslimgemeenschap vorig jaar met 871 aanvallen te maken kreeg, hoewel dat officieel nog niet bevestigd is.

Ook Ulla Jelpke, woordvoerder van de Duitse linkse partij Die Linke, zegt dat moslims vaak het slachtoffer zijn van haat, belediging, bedreiging en geweld.

Islamofobie wordt in Duitsland sinds 2017 als apart misdrijf gezien. Dat jaar waren er 1.095 incidenten, waarvan 56 geweldsincidenten met 38 gewonden.

In 2018 ging het om 910 gevallen, waarvan 48 aanvallen tegen moskeeën, 74 geweldsincidenten met 52 gewonden, en 2 moordpogingen. In 90% van de gevallen was het misdrijf politiek gemotiveerd en was de dader extreemrechts. Dat stelt de krant Die Tageszeitung.

K.L.

Bron: Sabah